Gyártás, öntés, tisztítás

A kilincsek öntése lassan már egy elmúló technológia lesz, mert már minden lemezből, préselt anyagból készül. Azért még vannak cégek, akik a hagyományos öntési technológiát alkalmazzák. Illetve az egyedi kilincsek elkészítésének esetében, ez nem is lehet másképp.

Használnak alumínium és réz öntészeti anyagokat. A művelet röviden leírva: a felolvasztott alapanyagot, ami lehet réz, öntvény, vas, alumínium, beleöntik egy ún. formába, kokillába, majd valamilyen hűtőhelyiségben lassan visszahűtik azt. Régebben homokkal történt a hűtés. Az így kapott nyersanyagot kiveszik a formából, megtisztítják, furatokat helyeznek el benne, csiszolják, polírozzák, színterezik, festik, majd a végén, ha szükséges beépített rugót szerelnek a belsejébe. A kilincs-öntészet folyamata egy elég precíziós eljárás, ami munkaidő igényes. Szerszám illetve felszereltség szükségeltetik hozzá.

A kilincs-öntészet során az alapanyagokhoz különböző keverékeket tesznek, ezzel is keményítve, lágyítva az alapanyagot. Formájukat tekintve bármit képes előállítani a piac, legyen ez akár egyszerű sima kilincs, íves-, bordázott-, kovácsoltvas kilincs, stb.

A legtöbb kilincs, ami Olaszországból, Németországból, Kínából érkezik, már nem öntészeti eljárással készült. Több mint valószínű azért, mert egy kilincsforma negatív vázának előkészítése, amiből akár több száz fajta méret is lehet, illetve egy kazán, ami melegíti az alapanyagot, és a öntödei eszközök sokkal több költséget merítenek ki, mint a modern présgépek.

egyedi-kilincsontes

Amennyiben Önnek öntött, réz-, alumínium- vagy kovácsoltvas kilincsre van szüksége, látogasson el Kulcskirály üzletünkbe, ahol bővebb felvilágosítást kap a kilincsekről.

kilincskeszites-kulcskiraly