GY.I.K.

A kilincsgarnitúrához milyen alkatrészek tartoznak?

Egybecímes (hosszúcímes) kilincsgarnitúrák esetén: 2 db kilincsszárat (ez maga a kilincs), 1 db kilincstengelyt, illetve 2 db kilincscímet

Kör- vagy négyzetrozettás kilincsgarnitúrák esetén: 2 db kilincsszárat (azaz kilincset), 1 db kilincstengelyt, 2 db felső rozettát alaplappal, 2 db alsó rozettát, és a rozetták rögzítéséhez szükséges csavarokat

Hogyan tudom meghatározni az ajtóm vagy ablakom nyitásirányát? Jobbos vagy balos?

A nyitásirány meghatározáshoz a nyílászáró nyitási oldalára kell állni (pántos oldal, magunk felé nyitjuk az ajtót vagy ablakot) és azt kell megnézni, hogy melyik oldalon vannak a pántok, zsanérok. Ha jobb oldalon helyezkednek el, akkor jobbos nyitásirányú, ha baloldalon helyezkednek el, akkor balos nyitásirányú a nyílászáró. Az alábbi kép segít a nyitásirány meghatározásban.

jobbos-nyitas-irany

balos-nyitas-irany

Átmenő csavaros rögzítésű kilincsek esetén milyen zártestre van szükség?

A ma használatos, modern kilincsek felszerelése rendszerint átmenő csavaros rögzítéssel van megoldva. Az átmenő csavaros rögzítés feltétele, hogy az ajtóban lévő zártest rendelkezzen átmenő csavar kialakítással.

Előfordulhat, hogy az ajtó olyan zárszerkezettel van ellátva, amin nincs ilyen előkészítés. Ebben az esetben, kisméretű csavarokkal lehet a kilincs rozettát rögzíteni.

Mi az a BB, PZ, WC rozetta?

BB rozetta:

A beltéri ajtók alapesetben ezzel a zárral rendelkeznek. Ez az ún. normál, tollas kulccsal működő zártest. Ideális választás szobaajtókhoz, pl. hálószoba, kamra, gyerekszoba, nappali.

PZ alsó rozetta:

A beltéri ajtóknál alkalmazott zár opció, amikor egy zárbetét működteti az ajtót. Zárható helyiségek kialakításához ajánljuk, pl. irodákhoz, dolgozószobához, raktárhoz.

WC alsó rozetta:

Fürdőszobák és toalettek ajtaján alkalmazott zárási lehetőség. Könnyen zárható helyiségek kialakításához ajánljuk, például fürdőszobához, mellékhelyiségekhez.

bb-pz-wc-rozetta

Mennyi hely van a kilincscímnek vagy rozettának az ajtó két oldalán?

Egyes ajtóknál lényeges, hogy mennyi hely van a kilincscímnek az ajtó két oldalán, azaz, hogy az ajtólap széle (ajtóél) és a kilincstengely között mekkora a távolság. Ha ez több mint 30 mm a tengelytől, akkor biztosan nincs jelentősége. Bejárati ajtónál, és portál záraknál lehetséges, hogy nem fog elférni a normál körrozetta az ajtólapon. Ebben az esetben keskenycímes vagy ovál rozettás változat lehet a megfelelő megoldás.

Hogyan mérjem meg a kilincstengely és a zárbetét közepének (tengelyének) távolságát?

Ez az adat elengedhetetlen egybecímes (hosszúcímes) kilincsek vásárlása esetén. Ilyenkor megmérhető a régi kilincs, illetve az ajtóban lévő zárszerkezet kilincstengely középpontjának és a zárbetét középpontjának távolsága. Legelterjedtebb méretek: 72 mm, 90 mm, 92 mm.

kilincstengely-es-zarkozep-tavolsagok-meretezes