Tupai ajtókilincs

Cégtörténet

A Tupai portugál kilincsgyártó cég, amely már több mint 35 éve, minőségi termékeket készít. Elsősorban a minimál design vonalat képviseli. Családi vállalkozásként született, elsősorban nem a mennyiségre koncentrálnak, inkább a minőség ami fontos a Tupai ajtókilincseknél.

A cég folyamatosan fejleszti a technológiát, a beruházások állandóak, így versenyképesek tudnak maradni a minőségi kilincsgyártásban. De nemcsak a minőség számít, hanem a forma is, és a tervezők, akik megtervezik a kilincseket, ugyanolyan nagy hangsúlyt fektetnek a munkába.

A kilincsgyártás és felületkezelés elég nagy környezetszennyezéssel jár, ezért is fontosak a Tupai számára azok a beruházások, amivel megóvják a környezetüket. A Tupai az első portugál gyár, amely olyan technológiát vezetett be, mellyel NP EN ISO 14001, 2004 minősítést szerzett.

A Tupai tudja, mit csinál! Végig ellenőrzött környezetben megy a termelés, a nyersanyagtól a végtermékig minden folyamat ellenőrzött, és egy üzemcsarnokon belül történik. A hidegkovácsolás, sajtolás, megmunkálás, felületkezelés, csiszolás, polírozás – mind egy kézben, ez a Tupai!

tupai-a-minosegi-ajtokilincs

Nemcsak kilincs

A Tupai gyár nem csak kilincseket készít, hanem minden egyéb olyan termék is megtalálható a kínálatában, ami az ajtó köré épül. Ezen kívül még egyéb fürdőszobai kiegészítőket is gyártanak. Ezen belül pedig van egy vonal, ami a zuhanykabinok ajtóinak fogantyúit, zárait készíti.

Tolóajtó kiegészítők, tolóajtó vasalatok

Nem minden ajtó nyílószárnyas. Belsőépítészeti szempontból, vannak olyan megoldások, amikor nincs más lehetséges megoldás csupán a tolóajtó. Esztétikai szempontból is sokan választják a tolóajtót. Ezekre nem szerlehető fel a hagyományos ajtókilincs, hiszen pont az a lényeg, hogy ne lógjon ki semmi sem az adott síkból.

A Kulcskirály zárszaküzlet ilyen tolóajtó kiegészítőkkel, illetve minden alkatrészével el van látva. Lehet a tolóajtó bútorlapból, üvegből, ha nem is raktárról, de rövid határidővel beszerezzük az adott alkatrészt, kiegészítőt. Tolóajtósín, tolóajtógörgő, illetve a hozzá tartozó fogantyúk is megtalálhatók kínálatunkban. A Tupai cég is sok kiegészítőt kínál, elsősorban szálcsiszolt rozsdamentes kivitelben.

A tolóajtókon elsősorban süllyesztett fogantyúkat alkalmaznak, melyeknek kis mélyedést kell készíteni, ami lehet szögletes, vagy éppen kerek.

Van olyan megoldásunk is, amikor a fogantyú egy zárszerkezetet is működtet. A tolóajtók esetében a vékony előlapvastagság a jellemző, és kampós nyelv fordul ki a zárból. Ez zárás esetén kapaszkodik az ellenoldalba.

Tupai üvegajtó kiegészítők

Itt minden megtalálható és rendelhető. Minden anyag ellenőrzött, a legjobb minőségű rozsdamentes acél. Lehet az üvegajtó elhúzható, görgős csapágyazott szerkezeten mozgatható, illetve lehet forgáspontos, zsanérozott. Megtalálható olyan elem is, amely a fix üvegfal(ak) rögzítésére szolgál, ami lehet akár sarkon is, de zárszerkezet és fogantyú is rendelhető.

Az üvegajtónál fontos megjegyezni, hogy a régi üveg fix lyukméreteitől nem lehet eltérni, a zárcseréhez kérje szakember segítségét! Mivel az üveg igen kényes és utólag nem alakítható, ezért itt jobban figyelembe veszik az üveg-gyártók a szabvány méreteket. Többféle üvegajtó zár és megoldás létezik, ezért itt jóval körültekintőbben kell eljárni.

Egy új üvegajtón előbb elkészítik a lyukakat, majd utána edzik meg az üveget, hogy nem törjön el könnyedén. Így viszont utólagos alakításra nincs mód.

Tupai ajtó kilincs választéka

Stílusát tekintve, mindenképpen azt lehet mondani, hogy a modern vonalat képviseli. Több kilincse inkább a szögletes formát adja. Készítenek bejárati ajtóra erős pajzsokat, amik a zárbetétet védik törés- és fúrás ellen. Ezek lehetnek gomb – kilincs variációk, vagy kilincs – kilincs megoldásúak.

Ezekből is készítenek egybecímes, vagy igény esetén rozettás megoldást.

Falc nélküli ajtók, amerikai gombos (gömbös) zár

Mit is jelent a falc nélküli ajtó?

Inkább Kanadában, illetve az USA-ban jellemzőek ezek a fajta ajtók. Itt nem más van, mint egy kis zárszerkezet az ajtóba süllyesztve, és kívül-belül egy gömb fogantyú az ajtólapra szerelve. Ez a gömbzáras megoldás háromféleképpen készülhet.

Normál beltéri ajtó, ami nem zárható: A külső – belső gomb egy letisztult felület, lehet króm-, vagy réz színű. Bármelyik oldalról a gomb elfordításával nyitható az ajtó.

Fürdőszoba záras kivitel: Amikor az ajtó belső oldalán a gömbbe van építve egy kis elfordítható szerkezet, ezzel lehet a külső oldalt fixálni, így nem tudja senki sem kívülről ránk nyitni az ajtót. Ha a belső oldalon a gombot elfordítom, akkor a zár felold, így újra használható mind a két irányba.

Bejárati ajtó kivitel: Ebben az esetben a külső oldalon kulcsnak megfelelő nyílás található a gömbben, és a belső oldalon pedig egy elfordító gomb. Belülről lehet fixálni úgy a gombot, hogy kívülről csak kulccsal lehessen feloldani a zárást. Természetesen, ha kívülről be van zárva kulccsal, abból az irányból nem nyitható, csak ha kulccsal fel is oldjuk a zárást, viszont belülről a gömb elforgatásával automatán oldódik a rendszer.

Ezek a gömb zárak üvegezett ajtókra nem javasoltak, mert üvegtörés esetén a belső gomb eltekerésével fel lehet oldani a külső részt is, így nyithatóvá válik az ajtó.

SWAROVSKI vonal

A Tupai gyár egy külön kis ékszer vonalat is elkezdett forgalmazni a kilincsek terén, elsősorban ukrán és orosz piacra.

A szögletes és egyedi formatervezés mellé, már nem is annyira hivalkodó néhány Swarovski kristály. A kilincs fogantyújába helyeznek betéteket, ezekbe a betétekbe vannak a kövek beleragasztva.

Amit még a Tupai ajtókilincsekről tudni érdemes

Minden kilincsre 5 év működési- és felületi garanciát biztosít a gyár. A legtöbb modell elérhető ablakkilincs kivitelben is, persze elsősorban a bukó-nyíló, több ponton záródó ablakokra kell gondolni, illetve a toalett záras kivitelre.

Tupai mintakilincsek megtekinthetők és megvásárolhatók a budapesti Kulcskirály zárszaküzletben, a Nyugati térnél.

Elérhetőségek itt.