Kovácsolt kilincsek

A kovácsolás története

A kovácsoltvasat évszázadok óta használják, a vasat pedig az egész nyugati történelem mindenhol megemlíti.

A másik vasforma az öntöttvas, amely ősidők óta volt használatban Kínában, ám Nyugat-Európában csak a  15. században vezették be, bár ekkor még csak korlátozott célokra lehetett felhasználni a törékenysége miatt.

Kovácsoltvas alkalmazása

Kovácsoltvas bútorok használata egészen a római időkig nyúlik vissza. Vannak 13. századi kovácsoltvas kapuk a londoni Westmister Apátságban. A kovácsoltvas tárgyak a 17. században értek népszerűségük csúcsára Angliában. Az önöttvas és az olcsóbb acél azonban a kovácsoltvas gyártás fokozatos csökkenését okozták. Az utolsó kovácsolt-vasmű 1974-ben zárt be Nagy-Britanniában.

Folyamatosan használják lakberendezési tárgyak készítésére, mint pl. a pék állványok, bor állványok , asztalok, kapuk, kilincsek, foganytúk, korlátok, ágyak, gyertyatartók, karnisok, bárszékek.

A kovácsolt vasat ma már anyagok regenerálására is használják, pl. régi hidak és kikötői horgonyláncok felújításaként.

A kovácsoltvasat már évtizedek óta használják, és általános kifejezésként is beépült a köztudatba a kapu és kerítés iparágban. Igaz az egyfoma és nagyobb kerítés, vagy korlátelemek lágyacélból készülnek tömeggyártásra, mégis kovácsoltvas kapunak hívják, a kinézete miatt.

Kovácsoltvas kilincs

A budapesti Kulcskirály zárszaküzletben és ezen a weboldalon bemutatott termékek, mind minőségi, olasz tervező által megalkotott kilincspárok. Kovácsoltvas ajtókilincset, és ablakkilincset egyaránt tudnak vevőink vásárolni nálunk. Egyedi igények alapján össze tudják válogatni a címeket a kilincsekkel. Kovácsoltvas kilincseket ajánlunk nyaralókra, faházakra, borospincére, valamint olyan műemlékvédelmi ingatlanokra, ahol szempont a tartósság, és a korhű megjelenés.

A kovácsoltvas kilincsek nem tartalmaznak beépített rugót, így csak erős rugóval rendelkező, jó minőségű bevésőzárhoz javasoljuk szerelni. Ha ilyen terméket választ, győződjön meg arról, hogy a többi zár is megfelelő állapotban van-e.

A kovácsolt kilincsek színe többnyire fekete, vagy sötétszürke. Különleges festést nem igényel, a kovácsolt eljárás végett korrózió nem éri.

Kínálatunk nemcsak kilincsekre szűkül, hanem talpas ajtógombok, kovácsoltvas kapupántok, levélbedobók széles választéka is megtalálható üzletünkben.

Bő kínálatunkat kovácsoltas termékekből megtalálja budapesti bemutatótermünkben.

Ha minőségi kovácsoltvas terméket szeretne vásárolni, jöjjön el a Nyugatihoz, ahol a belváros legnagyobb kínálatát tudjuk biztosítani, a hét minden munkanapján!