Ajtóbehúzó, fogantyú

Legyen szó fa ajtóról, vagy fém ajtóról, annak a nyitását elősegítendően, valamilyen ajtósíkból kiálló fix darabbal kell megoldani. Lehet befelé nyíló, vagy kifelé nyíló ajtó.

Gyakori megoldásként látni alumínium portál ajtókon, ami üvegezett ajtó, hogy nem kilincs van, hanem 40-60 cm-es fogantyú, de akár előfordulhat 1 méteres vagy annál nagyobb függőleges fogantyú is. Ennek nemcsak esztétikai szerepe van, hanem kivitele miatt stabilitási szerepe is, a nagy forgalmú ajtókra mindenképpen ilyet javasolunk. Ezek lehetnek kívül – belül párban, ilyenkor görgős csapdazárral oldható meg az ajtó csukva tartása. De lehet úgy is alkalmazni, hogy csak kívül helyeznek el fix kapaszkodót, vagy gombot, belül pedig “ hagyományos” kilincset szerelnek fel. Ilyeneket gyakran látunk bankfiókban például. Ennek az is az oka, mert ott olyan elektromos zárfogadó van beépítve, ami riasztás esetén zárva tartja az ajtót, függetlenül attól, hogy a kilincset lenyomták-e e vagy sem. Gyakori még régi műemlékvédelmi épületeken, ott többnyire díszítő elemként funkcionálnak.

fogantyuk-ajtobehuzok-a-kulcskiralyban

A fogantyúk anyagválasztása meghatározza, hogy milyen ajtóra lesz felszerelve.

Ahogy már említettük, egy alumínium, vagy műanyag ajtón gyakori a rozsdamentes, másnéven szálcsiszolt fogantyú.

Rozsdamenteset alkalmaznak még üvegajtókon, ezek gyakran kifelé-, és befelé is működnek, mint egy lengő ajtó, a padlóba süllyesztett ajtócsukónak köszönhetően. Az üvegajtókon a fogantyú csere többnyire szakértelmet igényel, mert lehet az üvegben feszültség, ami bármikor az ajtó szétrobbanásához vezet. A fogantyú fúráspontja ebben az esetben fix, a csavarozási pontok előre meg vannak határozva, mert a kifúrt üveget edzik meg, utána nem lehet módosítani.

Az ajtóhúzók formái: Ezek mára divatos henger alakúak, vagy négyzetformát alkotnak. Többnyire egy síkban haladnak, de van, hogy egyenesen a kiindulási ponttól van 45 fokban elhajlítva. Raktárkészleten tartjuk a különböző formájú fogantyúkat, ezek lehetnek D alakúak, vagy U alakúak, az a lényeg, hogy távol essen az ajtó szélétől, így nem lesz balesetveszélyes.

Gyakran keresnek egyszerű megoldást társasházi ajtóra, kapura, ezekre egyszerűbb alumínium-, vagy réz gombokat, ajtóhúzókat szoktunk tudni biztosítani. Lehet a gomb önálló talpon, ezt úgy is hívják, hogy játszó ajtó gomb, de lehet hosszú silten is, aminek a lyukasztása a zárbetéthez passzol.

Egy kicsit magasabb árkategóriába tartozik, de beszerezhető sárgarézből, fényes krómból, matt krómból, vagy akár szálcsiszolt rozsdamentes anyagból is.

Igény esetén, és ha van mintadarab, lehetőség van szakboltunkban, minta alapján újra leönteni a fogantyút. Az öntést kizárólag rézből vagy bronzból tudjuk elkészíteni. Igény szerint lakkozott, vagy lakk nélküli felülettel lehet választani.

Gyakran keresnek meg bennünket biztonsági ajtók, kilincseinek lecserélésével, ahová szintén felszerelhető akár fix, akár elfordítható forgógomb.

Ezeknél a megoldásoknál, a zárbetét védelméről többnyire külön pajzzsal kell gondoskodni, mivel az ajtóhúzó nincs összeköttetésben a zárszerkezettel, mert az csak az ajtó paramétereit veszi figyelembe.

Régi, hagyományos, retro formájú kapaszkodó is kapható még, L alakú alumínium fogantyú, ami “lepke fogantyú”, vagy van, aki úgy ismeri, hogy “elefántfül” kapaszkodó.

Budapesti zárszaküzletünkben, a Kulcskirályban, kedvező áron biztosítunk ajtófogantyúkat, fix méretben, de akár egyedi méretre is lehet kérni árajánlatot.

Amennyiben üvegajtajára, vagy fém ajtajára keres fogantyút vagy ajtóhúzót, a Kulcskirályban jó helyen jár! Üzletünk minden nap várja kedves régi és új ügyfeleit!

fogantyuk-szeles-valasztea