Réz kilincs

Réz kilincs alatt elsősorban a kilincs alapanyagát határozzuk meg. A réz kilincsek tartósak, erősebbek, strapabíróak. Árban mindenképpen a közép-, illetve a felső kategóriát képviselik, de nemcsak a kilincs alapanyaga határozza meg az árat, sok múlik a további felületkezelésen is.

Réz kilincset már nagyon régóta használnak, több mint 100 éve. Akárcsak a régi vas öntvényű kilincset, a rezet is öntik, öntőformába helyezik, majd végigmegy egy teljes öntési procedúrán. Annak, hogy egy idő után a vasról, rézre álltak át, elsősorban esztétikai oka volt.

A mai modern kilincsgyártók nem mondtak le erről az alapanyagról, hiszen könnyedén formázható, és különböző akár Swarovski kristályokkal is díszíthető.

Rézkilincset használhatunk bejárati ajtón (pl. Universal biztonsági kilincs), illetve beltéri ajtókon. Ablakok és erkély ajtók kiegészítője is lehet.

rezkilincsek-raktarkeszletrol-kulcskiraly

Miért válasszak réz kilincset?

Tartós és sokkal tovább kiszolgál, mint bármilyen más anyagból készült kilincs. A leggyakrabban rúgóval kiegészített kilincseket lehet kapni, ami tovább növeli a kilincs és a zár élettartamát. A kilincs fényességének megóvása érdekében a kilincseket lakkozzák. Ez a lakréteg védi meg a rezet a lassú elszíneződéstől. Nincs szükség semmilyen vegyszeres tisztításra, dörzsölésre. Kilincseink fényesen ragyoghatnak több évtizeden keresztül.

Minden rézkilincs sárga?

Nem. Ahogy már említettük, a réz a kilincs alapanyaga, de a színét számtalan felületkezeléssel lehet módosítani.

Néhány előforduló “réz” kilincs, szín szerint:

  • Szatén réz kilincs
  • Fényes króm kilincs
  • Matt króm kilincs
  • Súrolt bronz kilincs

Sok esetben még ezek a színek is kombinálhatóak. Például, fényes króm a kilincs fogantyúja, de a rozetta már matt króm.

A réz világpiaci ára miatt, mára a minőségi kilincs, egy kicsit luxusnak számít, pláne, ha még az ablakokra is szeretnénk ugyanolyan kilincset.

Milyen alternatívák vannak réz kilincs helyett?

Elsősorban ipari, vagy irodai környezetben találkozunk gyakran inox, másnéven rozsdamentes kilincsel.  Tartóssága elmarad a réz kilincstől, de árban nagyon kedvező. Ezek a rozsdamentes kilincsek gyakran kínai termékek, a túl alacsony ár, már nagyon silány minőséget takar.

2-3 ezer forint alatt, minőségi, használható inox kilincs nincsen. Az olcsóság az anyaghiány spórolásában keresendő.

A következő alternatíva, az úgynevezett zamak kilincs.  Mit jelent, hogy zamak?

Ez is egy alapanyag. A pontos összetevőket nem ismerjük, de többnyire valamilyen olcsó réz utánzat az eredmény, de nem a használhatatlan kategória. Ugyanúgy felület-kezelhető és színezhető, mint a réz kilincs, ezért gyakorlatilag a megszólalásig hasonlót tudnak készíteni. Talán a súlyában lehet érezni, hogy itt valami nem stimmel, nem réz kilinccsel van dolgunk.

Előnye, hogy lényegesen olcsóbb, mint a réz kilincs, 30% -al biztosan.

Minősége jó, rendeltetésszerű használat mellett, simán kibír 6-8 évet. Ezekbe a kilincsekbe is szerelnek rugós szerkezetet, így az élettartamot lehet növelni.

kulcskiraly-a-kilincskiralyCsak egybe címes lehet a réz kilincs?

Nem, kilincsünk lehet rozettás változat, és hosszúcímes változat is.

Ezen kívül megtalálhatóak belőle a toalett záras kivitelek is.

Az internetes áruházban láttam 2000 forintért réz kilincset, megvehetem?

Természetesen mi nem mondjuk meg, hogy mit vegyen meg, vagy mit ne vegyen meg, de ez gyanúsan olcsó ár. A weben vásárolt termékeket azonban 15 napig indoklás nélkül vissza lehet küldeni.

Minőségi réz kilincset kb. 5-6 ezer forint költségtől lehet vásárolni.

Mi azt mondjuk, hogy inkább keresse fel szaküzletünket, nézze meg, vegye a kezébe a leendő kilincset, hiszen ez az ajtó lelke, ha úgy tetszik, az ajtó ékszere!

A kilincs helyett gombot szeretnék, megoldható?

Üzletünk felkészült különböző kérések megoldására, szükség szerint a rugós kilincsből kiszereljük a rugót. Természetesen akár fix gomb, akár forgó gomb a kérés, nekünk ez nem kihívás.

Bukó nyíló ablakaim vannak, újak, és le szeretném cserélni a fehér kilincseket, mik a lehetőségeim?

Jó hírünk van! Gyakorlatilag óriási a választék, számtalan kilincs közül választhat. Bármilyen ajtókilincs forma ráilleszthető az ablakműködtető szerkezetre.

Ezek az ablakok egyforma szerkezetre épülnek, szerencsére ez szabvány.

Lehet nyíló, lehet bukó, mindegyik ablakra, vagy erkélyajtóra felszerelhető, könnyedén cserélhető.

Ebben is kérheti szakeladóink segítségét!