Alumínium ajtókilincs

A Kulcskirály kínálatában már a kezdetektől szerepeltek kilincsek, fogantyúk.

Mit érdemes tudni az alumínium kilincsről?

Elsősorban ez az a kilincsfajta, amiből még mindig a legtöbb fogy, habár már az új irodaházakban az ajtógyártó vállalkozásoknak, sokszor rozsdamentes kilincs alkalmazása van kiírva.

Az alumínium kilincs egyik nagy előnye, hogy mivel nagyon sok készül belőle, azaz tömeggyártásban készül, így ez a legolcsóbb!

Csak címkével együtt lehet kilincset venni?

Az alumínium kilincsek külön, címke nélkül is megvásárolhatók, de csak párban, azaz a külső és belső oldallal együtt.

aluminium-ablakkilincsek-ajtokilincsek-kulcskiraly

A kilincs alumínium alapanyagból készül, általában öntéssel, és csak a végfázisban dől el, hogy adnak-e neki színt, vagy csak polírozva lesz.

Az alumínium kilincseken nincsen lakk réteg, mint a rézkilincsen, így azt nem óvja semmi a korróziótól.

Csak a kilincspár egy “fiúból” és egy “lányból” áll. Ez azt jelenti, hogy van egy kilincs, ami lyukas, ebben többnyire egy kis furaton keresztül egy rögzítő csavar található. A másik kilincsből pedig kiáll egy 8×8 mm-es tengely, ami fixen be van rögzítve a kilincsbe. Célszerű úgy szerelni a kilincset, hogy a csavaros, lyukas rész legyen az ajtó belső oldalán, a fix tengelyes kilincs pedig a külső oldalon.

Az összeszerelés vége, miután egymásba illesztettük a külső- és belső oldalt, a csavar rögzítése. A csavar lehet vágott fejű, de lehet imbusz fejű is. Érdemes a célszerszámokkal készülni. Minden alumínium kilincsnél jelen van egy kis műanyag karika. Ez annak az a szerepe, hogy ha a két fémet egymásba illesztjük, a címet és a kilincset, akkor egy idő után ne koptassák szét egymást. A műanyag karika sokkal tovább bírja az igénybevételt.

erositett-aluminium-kilincs

Lakásfestés esetén gyakori hiba, hogy a festő nem szedi le a címet és a kilincset, így sajnos nagyon el lehet rondítani az ajtót. Amennyiben színezett, másnéven eloxált kilincsünk van, igen nehéz róla eltávolítani úgy a festéket, hogy ne sérüljön a kilincs alapszíne.

Milyen színű alumínium kilincsek vannak?

Létezik natúr és polírozott alumínium kilincs.

F2, F3, F5, világossárga, sárga, sötét sárga alumínium kilincs (ezek réz-színek).

Fehér kilincs, ami pórszórt és égetett festéssel készül.

aluminium-biztonsagi-ajtokilincsek

Az alumínum kilincs fajtái

  • Bejárati ajtókilincs
  • Beltéri ajtókilincs, másnéven szobaajtó kilincs
  • Toalett záras ajtókilincs: itt nincs kulcslyuk, hanem egy segédszerkezet van a címbe beépítve, és annak a segítségével lehet nyitni vagy zárni az ajtót.
  • Alumínium ablakkilincs: ezeknek is van több változata
  • Ablak fél kilincs: itt minden esetben a kilincsből egy 6×6 mm es vas áll ki, és egyszárnyú ablakok nyitására és zárására szolgál. Úgy is nevezik, hogy fél kilincs.
  • Kettős fordító, másnéven ablak T kilincs, a formája T alakú, ebből van szereletlen és szerelt. A szereletlen ablakkilincshez hosszabb cím tartozik, mert csak ezzel lehet a forgó ablakrúdzárhoz szerelni. A szerelő a zárból kiálló tengelybe süllyeszti a kilincset, és szöggel, vagy csavarral rögzíti azt. A szerelt változatnál, a kilincsből áll ki a csap, és megy bele egy ablakrúdzárba, annak a mozgása függőlegesen, fel- és le történik. Ezek a kilincsek még kaphatóak, de az egyre gyakoribb ablakcserével, kiszorulnak a piacról.
  • Bukó-nyíló ablakkilincs: R300 és R400 típus, ezeknek az átmenő csavarjai szabvány méretűek, a cseréjük, felszerelésük egyszerű.
  • Alumíniumból készítenek gombot és fogantyút. A gombot másnéven játszóajtó gombnak is szokták hívni.

A Kulcskirály üzletben található DIN szabványos tűzgátló ajtóhoz kilincs és címke.

A soproni Elzett záras bejárati ajtózárakhoz is kapni vékony siltes, egyszerű, alumínium kilincsgarnitúrát, illetve kapni biztonsági kilincset is alumíniumból. Ezek lehetnek kilincs-kilincs változatok, és gomb-kilincs változatok.

Az új, műanyag ajtókra felszerelt kilincsek 90%-a is alumínium kilincs.

Számtalan egyéb alumínium kiegészítőt, díszítő elemet forgalmazunk.

Ha alumínium kilincset keres, ami olcsó, megbízható, és könnyen beszerezhető, jöjjön el a Nyugati térhez, ahonnan kb. 50 méterre van az üzletünk, a Kulcskirály!