Egyedi kilincsek, öntött kilincsek, antik kilincsek

Műemlékvédelmi projekteknél előírhatják, hogy a teljes falkép vagy ajtósík, az ajtóval együtt, az eredetire kell, hogy hasonlítson. Ilyenkor az a legjobb, ha van egy minta kilincs, amit lehet “másolni”.

Ezt többféle eljárással is meg lehet csinálni, a legolcsóbb az öntés, bár már itt is nagyon komoly árak vannak. Pont azért, mert a gyártás nagyon alacsony darabszámmal történik.

Előfordulhat, hogy csak renoválnak vagy felújítanak egy olyan épületet, ami több mint 100 éves. Ez a Kulcskirály üzlet környékén elég gyakori. Ezeket a kilincseket mindenképp klasszikus kilincsnek nevezném. A cél a régi, nagypolgári lakások eredeti stílusának megvalósítása. Ilyen kilincsek az Alt Wien vagy Stefánia kilincsek, melyekhez ablak kilincs is rendelhető.

A kínálatunkból semmiképpen nem hagynám ki a Monarchia és Paris kilincseket.

Amennyiben már csak rajz vagy fotó alapján lehet kilincset, fogantyút gyártani, ott még drágább és időigényesebb a teljes művelet. De hogy is néz ez ki a valóságban?

Öntés minta alapján

A mintakilincset vagy viaszban, vagy homokban formázzák. Ez attól függ, hogy mennyire bonyolult a kilincs mintázata. Egyben a cím és a kilincs nem formázható, tehát mindenképpen szétszerelhetőnek kell lennie, amit utólag újra össze lehet szerelni.

Tehát elkészül az öntőforma, ami nem más, mint a kilincs negatív lenyomata. A formát az öntéshez előkészítik, majd kicsit finomítanak rajta. A méretet minimálisan módosítani kell, mert a folyékony forró fém amire kihűl és megszilárdul, ha minimálisan is, de változtatja méretét.

Ezt a kész öntvény darabot az egyéb öntésből adódó felesleges daraboktól eltávolítják, tisztítják, és a megrendelt szín alapján felületkezelik. Kérés alapján van lehetőség a kilincs antikolására, vagy krómozására.

Az antik kilincsek ugyanazt a hatást tudják elérni, mintha már több évtizede használatban lenne, de mégis teljesen újak. Az antikolást lehet patinálásnak is nevezni, ilyen patináns kilincs pl. a Valentina kilincs.

A végére marad a csiszolás, és polírozás. Egyéb összeszerelhetőségre is gondolni kell, de a teljes gyártási folyamatot vállaljuk.

Egyedi gyártású kilincsek tervezése és gyártása, minta vagy fotó alapján

A Kulcskirály zárszaküzlet már több esetben is sikeresen vett részt olyan munkákban, ahol többszörösíteni kellett a kilincseket. Ezek a kilincsek kereskedelmi forgalomban nincsenek, mind egyedi gyártásúak.

Lehet kilincseket rajz vagy fénykép alapján is készíteni, amely folyamat még drágább. Ebben az esetben nagyon fontos a kép minősége, az, hogy mennyire nagyítható, mennyire lehet az adatokat felhasználni. Ezek megállapítása után, tudunk árat adni az egyedi kilincs igényre. A rajzot vagy képet digitalizáljuk, megterveztetjük, méretezzük, és ezekből kapott adatokból tudjuk az öntő formát megrendelni.

A további folyamat megegyezik a minta alapján történő öntéssel.

Az egyedi kilincsgyártás drága és hosszú folyamat, de a végeredmény miatt mindenképpen megéri.

Az egyedi és antik kilincseket keresse a budapesti Kulcskirály zárszaküzletben!