Műanyagajtó kilincs

Mit is jelent pontosan ez? Műanyag ajtókilincs…

A kérdés jogos, hiszen sem az ajtó, sem a kilincs nem műanyag.

Ezen az oldalon lévő kilincsek 100% -ban bejárati ajtókon találhatók.

Az ajtó lehet fa alapanyagú, és lehet kívülről PVC műanyag borítással ellátott alumínium ajtó. A legtöbb esetben az ajtózár típusa meghatározó szerepet játszik a kívánt kilincsfajtában is. Kétféle működése lehet a több ponton záródó ajtónak, lehet kilincsfelhúzással zárni az ajtót (kilincsműködtetésű ajtózár), és lehet a zárbetét elfordításával zárni (kulcsműködtetésű ajtózár). Itt a kilincs a “hagyományos” módon működik, csak a csapdanyelvet mozgatja.

Ami minden esetben fontos, hogy új ajtóra lesz-e felszerelve a kilincs, vagy a már meglévő, a régi, kopott, lötyögős, karcos kilincset szeretnénk cserélni.

Ugyanis fontos szempontokat kell kiválasztani az ilyen típusú ajtók kilincseinél.

Amennyiben új a bejárati nyílászáró és még sosem volt rá kilincs szerelve, meg kell vizsgálni az ajtót, hogy vannak –e rajta átmenő furatok, amiken keresztül a kilincset tudjuk rögzíteni. Meg kell mérni a furatok közötti távolságot. Általában 3 furat helyezkedik el az ajtón, és a kilincs és zár közötti távolság 92 mm. Ez a gyakoribb változat, de nem szentírás, tehát először győződjünk meg ezekről a méretekről. Van a sztenderd Hoppe furattávolság, ami 216 mm. Ezt anno valamikor a 2000-es évek közepén a Hoppe kilincsgyártó próbálta meg szabványosítani.

Van valahol választék belőle?

A budapesti Kulcskirály zárszaküzlet ezekből a műanyagajtó kilincsekből óriási választékot biztosít. Több mint 10 féle méret, szín, típus, alapanyag, erősítési mód közül tud választani a vásárló. Az árak ebben a tekintetben is ár-érték arányosak, tehát egy szuperbiztonságos, de dekoratív kilincsgarnitúra lehet több mint 12 000 forint, de egy egyszerű alumínium kilincs, 3 furattal, fehér színben 4000 forintba kerül.

A régi többpontos bejárati ajtókilincsemet le tudom cserélni?

Szinte biztos, hogy igen! Választékunk mindent biztosít, ami ma kapható. Ha lehetőség van rá, minden esetben szerelje le régi kilincsét, amit maximum 3 csavar tart, és hozza el magával belvárosi szaküzletünkbe. Itt eladóink készséggel állnak rendelkezésére, és együtt kiválasztják az Önnek leginkább megfelelő bejárati ajtókilincset.

A régi kilincs gombos volt, olyat is lehet?

Ebben az esetben meg kell vizsgálnunk, hogy milyen funkciójú zártest van az ajtóba építve. Amennyiben felhúzó-kilincses, akkor csak komplett zárcseréjével lehet ezt megoldani, mivel a gomb esetében a kulcsnak kell visszahúzni a csapdanyelvet.  Ez is megoldható, csak többe fog kerülni. Ilyenkor már ki kell szerelni az egész zártestet. Érdemes ezt is elhozni, hogy kollégáink lássák, milyen méretből kell adni kulcsműködtetésűt.

Többpontos fa ajtóra szeretnék kilincset

Ebből is sokfélét kapni, ha cserélve lesz, a régit mindenképpen hozza el, mint minta kilincset. Az előfordul, hogy egy kilincsfurat méretet már nem gyártanak, így esetleg a felső- vagy alsó furat nem egyezik meg a régivel. Ilyenkor legtöbbször olyan kilincset keresünk, ahol a régi furatot el tudjuk takarni. A három kilincsrögzítő furatból a kilincs alatti mindig fix helyen van, az sosem változik.

Van jó minőségű, rozsdamentes kilincsünk, ami a legtöbb ilyen többpontos zárású ajtóra felszerelhető, és erősebb, stabilabb, mint a többi.

A német Hoppe kilincsgyár is készít rengeteg kilincset, többek között, TOKYO, NEW YORK, MILANO névvel látták el őket.

Minden kilincs fehér?

Nem. Sok kilincs van, ami fehér, mert sok ajtó van, ami fehér, de lehet találni pl. fa ajtókra rézkilincset, króm kilincset, vagy súrolt bronz színű kilincset. Raktáron tartunk gyakorlatilag minden ajtótípushoz tartozó kilincsből, különböző árakban és minőségekben. A leggyakoribb szín persze a fehér, de van pezsgő színre eloxált kilincs, van aranybarnás, ez kifejezetten jól megy a fa ajtókhoz.

90-es-dorn-meretu-muanyag-ajtokilincs

Biztonsági ajtókilincs doboz tartalma

felhuzokilincses-kilincsMinden esetben párban adjuk a kilincset, nincs lehetőség és mód arra, hogy fél pár kilincset vásároljon valaki. Fontos meggyőződni arról, hogy milyen vastag az ajtó, mert a kilincshez csomagolt tengely nehogy rövid legyen. Ez általában nem jellemző, inkább hosszabb szokott lenni, de a hosszúból még mindig lehet rövidet csinálni, fordítva bonyolultabb. A kilincstengely átmérője mindig 8×8 mm, a rögzítésre szolgáló csavarok átmérője pedig 5 mm, de masszívabb pajzsok esetében lehet 6 mm is. A rögzítő csavarok hossza változó, azt az ajtó vastagsága határozza meg, ezt a helyszínen szintén le lehet vágni, az új garnitúrában legtöbbször hosszabb, mint amit az ajtó megkíván.

Lehet olyan extrém helyzet, hogy az erkélyajtóban biztonsági záras zár van. Az erkélyajtó előtt kívülről pedig redőny van. Ebben az esetben egy normálméretű kilincs nem fér el, a kilincs túlságosan kilóg, és a redőny megütközik benne. Erre az esetre a Kulcskirály fel van készülve. Raktáron tartunk redőnyös kilincset, ami egy lapított kilincs a külső oldalon, belül teljes értékű. Ezt is párban lehet megvásárolni.

Természetesen előfordul, hogy nem szeretnének hozzányúlni, inkább szakemberre bíznák a kilincs-cserét. Ehhez is megvan a több évtizedes tapasztalattal rendelkező partnerünk: http://muanyagajtozar.hu/pajzs.html

Ezekre az ajtókra nem jellemző a rozettás kilincs, itt szinte minden alkalommal hosszú címes bejárati ajtókilincsről beszélhetünk.

Érdemes pár szót ejteni arról, hogy milyen márkájú ajtózárak vannak forgalomban, és ahhoz milyen kilincsek tartoznak.

Magyarországon az Elzett zárgyártó révén (Sopron) került forgalomba, a 3477-es zártest, aminek rögtön kettő egyedi azonosító jele van. Mindössze egyféle kilincset gyártanak hozzá, mert saját szabadalom alapján készíti az Elzett, és semmilyen nagy kilincsgyár nem készít választékot belőle.

A Kulcskirályban ebből a kilincsből a kedves ügyfél minimum 3 szín közül tud választani. A szabvány méretek a kilincs és a kulcslyuk között 90 mm, a 92mm helyett, a záron 3 db mozgó alkatrész található, kilincsfelhúzással zárható. Legtöbb esetben úgynevezett SOFA ajtókba építették be.

Ezen kívül mind fa ajtóba, mind műanyag ajtóba készít zárat a GU (német zárgyártó), a ROTO (valamikor az Elzettel együtt voltak, de később szétváltak).  Mostanság egyre több helyen található MACO (osztrák zárgyártó), illetve a teljesség igénye nélkül, SI (Sigienia Aubi, német), KFV (szintén német), SCHÜRING (osztrák vagy német, vagy mindkettő). Ezek 90 %-ban 92 mm-es kilincs és zár közötti furattávval készülnek, de több faburkolatú ajtóban előfordul széles címkével, Hoppe kilincs 72 mm lyuktávolsággal.

Akár cserélni szeretné régi bejárati ajtókilincsét, akár ú,j biztonságosabb kilincset szeretne vásárolni, a Kulcskirály zárszaküzletben jó helyen jár! Üzletünket, elérhetőségünket a Főoldalon, vagy a Kapcsolat menüpontban találja meg!