Talán nincs is olyan, aki ne látott már legalább egy olyan filmet, amelyben valamilyen trükkel nyitottak ki egy ajtót: bankkártyát használtak, hajtűt, drótdarabot stb. Ilyenkor persze mi is elmélázunk azon, hogy már csak a vicc kedvéért, milyen jó lenne megtanulni egy ilyen trükköt, hogy lenyűgözzük a barátokat, esetleg vész esetén hasznos képesség lenne. Mit nekünk elveszett kulcs, csak előkapjuk a bankkártyát, vagy egy darab drótot, és már bent is vagyunk a bejárati ajtónkon (fontos, hogy csak a saját ajtónkon, ellenkező esetben betörést követünk el, azt pedig bünteti a törvényt).

Érdekes kérdés persze, hogy ezek a trükkök mennyire működnek a valóságban. A bankkártyás trükköt sokan szeretik, és a helyzet az, hogy tényleg működőképes, viszont csak meghatározott keret között, tehát nem minden esetben. Azt sem árt tudni, hogy csak akkor lehet kivitelezni, ha nyitva van az ajtó. Akkor meg mi szükség rá? Tehetjük fel jogoson a kérdést. Nos, abban az esetben, ha olyan bejárati ajtónk van, ami nem mozdítható, gombos kilincs van, akkor van rá esély, hogy kulcs nélkül az ajtó túloldalán rekedünk, ilyenkor viszont egy lapos műanyag darabbal, mint például a bankkártya meg lehet mozgatni a zárnyelvet, hogy így kinyíljon az ajtó. Voálá, már bent is vagyunk. Zárt ajtókkal viszont ez a trükk nem fog működni.

Módszerek, melyek csak a filmekben működnek

A hajtű és a drótdarab is kedvelt eszköz az ajtók kinyitására, legalább is a filmekben, viszont el kell szomorítsunk mindenkit, aki ezzel próbálkozna. Ez a módszer nem mondható túl hatékonynak, már ami a zárnyitást illeti, ellenben a zár összekaristolására nagyon is alkalmas. Ezzel csak az a gond, hogy így kárt okozunk a zárban, ami lehet, hogy valami véletlen folytán kinyílik, viszont eséllyel meg is sérül, ami minimum egy zárbetétcserét jelent majd. Jobban járunk, ha már eleve ezzel kezdünk, ha nem tudunk bejutni az ajtón, vagy megvárjuk az egyik családtagunkat, aki beenged minket az ajtón.