Nem is gondolnánk, hogy milyen gyakori, hogy a kulcs a zárba szorul, ha pedig nem vagy kellően körültekintőek, még bele is törhet. Sokan ilyenkor pánikba esnek, és minden úton-módon megpróbálják maguk orvosolni a problémát. Pedig ez a legrosszabb, amit tehetünk. Ha a kulcs a zárba törik, akkor amit semmi esetre se tegyünk, hogy megpróbáljuk mi eltávolítani a kulcsot. Hiába van a kezünk ügyébe egy fogó, csavarhúzó vagy bármi egyéb szerszám, akkor járunk a legjobban, ha inkább megvárjuk a szakembert.

Szintén rossz megoldás, ha megpróbáljuk berúgni, vagy vállal bedönteni az ajtót. Ha szerencsének van, akkor nem történik semmi, ha viszont nincs, akkor több dolog is történhet egyszerre, melyek nem feltétlen lesznek örömtelik. Az egyetlen pozitívum az ajtó kinyílása lesz, viszont az ajtósérülés, a zár megrongálódása, sőt, akár a vállunk eltörése, már közel sem lesz ennyire vidám esemény. Az ajtó ugyan nyitva lesz, de a zárat cserélni kell, valószínűleg az egész ajtót is, ha pedig nagyon pechesek vagyunk egy vállficammal is szembe kell néznünk.

Megoldások, amik szóba jöhetnek

Az egyetlen jó megoldás az, ha türelmesen megvárjuk a zárszerelőt, aki aztán többféle megoldást is kínál majd. Ha a zár alapvetően nem sérült, akkor a szerelő felajánlja, hogy gyorsan és hatékonyan kicseréli a zárbetétet, így pedig viszonylag olcsón tudja orvosolni a problémát. Esetleg arról is szó lehet, hogy ha van fellelhető pótkulcs, hogy csak a törött darabot szedi ki, mi pedig bemegyünk a pótkulccsal, persze akkor, ha a zárbetét nem sérült meg attól, ha a kulcs beleszorult. Ez időigényesebb, hát még akkor, ha zárnyitást is kérünk.

Sokan azt gondolják, ez az olcsóbb módszer, de érdemes az árakra rákérdezni, ugyanis nem biztos, hogy a zár megmentésével járunk jobban. A zárbetétcsere esetén persze új kulcsunk lesz, sokan ezt tartják macerásabbnak, de a kulcsmásolással, hogy mindenkinek legyen saját kulcsa, még mindig jobban fogunk járni anyagilag is, arról már nem is beszélve, hogy több órát is igénybe vehet a zár sérülésmentes kinyitása.