A nehezen elforduló kulcs problémája akár mindennapos bosszankodást is okozhat nekünk, hiszen minden ki – és bemenetel külön tortúra lehet, ráadásul fennáll a veszély, hogy előbb-utóbb a kulcs bele is törik a zárba.

Akkor pedig, ha már megvan a baj, csak a lakatos tud rajtunk segíteni egy zárcserével. Amennyiben lehetséges, próbáljuk megelőzni a bajt és tartsuk karban zárjainkat. Van néhány módszer, aminek segítségével mi magunk is tudunk javítani a zár állapotán, egy kevés pénzügyi ráfordítással és természetesen a megfelelő eszközök használatával.

Persze vannak esetek, amikor a zár elöregedett, ilyenkor sajnos nincs más lehetőség, mint a csere. Szintén probléma lehet, hogy a kulcs van deformálódva, megsérülve. Ilyenkor ne feszegessük a zárat, cseréltessük ki a kulcsot, mielőtt nagyobb kárt teszünk az ajtóban. Ilyen esetekben mindenképpen forduljunk szakemberhez, a legbiztosabb, ha az ő tanácsai alapján járunk el.

Hogyan tudunk otthon segíteni az akadozó záron?

Először is tisztában kell lennünk vele, hogy az otthoni kamrában tartott zsiradékok nem felelnek meg erre a célra, nem tudjuk velük megfelelően ápolni zárainkat. Tehát sem a sertészsír, sem a libazsír nem alkalmas rá, ahogyan az étolaj, vagy olívaolaj sem.

Speciálisan erre készült terméket használjunk csak, az otthon fellelhető zsírok ugyanis eltömítik a zárakat, amiktől előbb-utóbb elromlik a zár. A babaolaj, vagy gépolaj sem megfelelő, ugyanez vonatkozik rájuk is. Tehát az otthon fellelhető darabokkal ne foglalkozzunk, inkább válasszunk erre a célra való professzionális termékeket.

A legoptimálisabb zárápoló a WD 40. Ez a kis csodaszer a fúvókás kialakításának köszönhetően egyszerűen kezelhető, és amellett, hogy ápol, még tisztít is. Éppen ezért ez a legideálisabb darab.

Ezen kívül a barkács szaküzletben találunk grafitport is, ami szintén alkalmas a zár ápolására, de ezzel már nehezebb bánni, illetve a zárszerkezetet is szét kell hozzá szedni, ezért csak az ebben járatosoknak ajánlott bele vágni a műveletbe. És persze ott van még a zárolaj is, ami kifejezetten erre való, így nyugodtan használhatjuk akadó záraink esetén.

Mindenképpen tegyünk egy próbát a zárak ápolásával mielőtt cserére adnánk fejünket, azonban ha ez nem segít, jobb előbb túl lenni a beruházáson, mint ha már kellemetlenségünk is adódik belőle.