kilincs, kilincs Budapest, kilincskirály, rézkilincs, lakkozott rézkilincsMi a különbség a lakkozott kilincs és a nem lakkozott kilincs között?

Lakkréteget azért tesznek egy kilincsre, hogy az oxidálástól megvédjék. Az oxidáció hatására a kilincs elszíneződik, a tenyerünkön nyomot hagy. Tulajdonképpen ugyanaz történik a kilincsel, mint egy natúr vasdarabbal, azaz rozsdásodik, oxidálódik. Legtöbb esetben, az ajtókilincsek sárgaréz alapanyagból készülnek, és a réz a levegőben lévő nedvesség hatására kezd el oxidálódni.

A lakkréteg vastagsága és minősége jelentősen befolyásolja a kilincs élettartamát, fényességét. Ha a lakkréteg sérül (valamilyen karcolódás hatására), akkor a sérülés helyén elszíneződhet.

Nem feltétlenül sárga színű minden réz kilincs! A rezet különböző eljárásokkal tudják színezni. Lehet bronzosítani, vagy krómozni. A króm felület lehet fényes és lehet szálcsiszolt, matt. Ezeket a felületeket minden esetben lakkal védik. A csiszolás a lakkozás előtt történik, itt kapja meg a kilincs a végső felületet. A fényesre vagy mattra csiszolt felületet lakkozzák, majd amikor a lakkréteg megtapad, azt polírozzák.

Alumínium és műanyag kilincseken nincsen lakk réteg. Ez a műanyag esetében nem probléma, mert nem tud oxidálódni, de az alumínium kilincs idővel elszíneződik. Az alumínium is egy olyan fém, ami a levegőben lévő pára hatására rozsdásodik.

A lakkozatlan rézkilincseket könnyű felismerni, hiszen a fényesre csiszolt felület pár hónapon belül elkezd mattulni, majd a kéz által felvitt izzadság és nedvesség hatására, teljesen elsötétül. Nem lesz szép. Ha még nem olyan nagyon régi a kilincs, lehet szidollal fényesíteni, vagy le kell szerelni és políroztatni kell.

Egy Mandelli kilincsen lévő lakk, nagyon sokrétegű, és kézzel polírozott. Minősége páratlan, de árban is a legmagasabb kategóriába tartozik.

Ezért az árért viszont olyan minőséget kapunk, amit évtizedekig tudunk használni.

A lakkozott kilincsek nem igényelnek semmilyen különleges vegyszeres tisztítást. Bármilyen hétköznapi tisztítószerrel lehet őket fényesíteni, csak arra kel odafigyelni, hogy ne karcolódjanak meg, mert így sérül a lakkozás is!