Amikor akad a zár, akkor valószínű, hogy vagy a kulcs vagy a zár a ludas. Bárhogy áll is a helyzet, mindenképp érdemes orvosolni a problémát, mert ha nem tesszük, akkor a kulcs beletörhet a zárba, ami pedig meglehetősen kellemetlen lesz.

Ha megtörtént velünk a baj, és a kulcs egyik fele a kezünkben, a másik fele pedig a zárban, akkor fontos, hogy okosan cselekedjünk. Ne próbáljuk meg kipiszkálni a törött darabot, mert nagy rá az esély, hogy nagyobb kárt teszünk a zárban, mint ami már eleve fennáll.

Amint szintén meg sem érdemes próbálni, hogy berúgjuk az ajtót, vagy nekifutásból nekiszaladunk, hátha bedől. Ha sikerrel járnunk, akkor nemcsak a zár, de az ajtó is sérülni fog, ami pedig drága mulatság lesz. Ha pedig nem járunk sikerrel, akkor nagy rá az esély, hogy mi sérülünk meg. Akár törés vagy ficam is lehet a vége, amit egyáltalán nem éri meg kockáztatni. De mit tegyünk, ha sem a filmes ötletek, sem pedig a piszkálás nem megoldás? Nos, a választ nagyon egyszerű, bár sokan húzni fogják a szájukat.

Mi lesz akkor a megoldás?

A megoldás nem más, mint a szerelő. Persze lehetne legyinteni, hogy szerelő nélkül is meg lehet úszni a dolgot, mert ügyesek vagyunk, szerszám a kezünk ügyében, tehát meg tudjuk oldani az ajtó nyitását szerelő nélkül is, talán még a kulcsdarabot is ki tudjuk halászni a zárból. Ugyanakkor az sem véletlen, hogy a zárba törött a kulcs. Ha csak a kulcs volt sérült, akkor is okozhatott a zárban galibát, ha pedig eleve a zár volt a gond, akkor mindenképp a csere a legjobb megoldás, hiszen már eleve baj volt vele, így nem érdemes spórolni.

Emellett a szerelőnek nem a csere lesz az egyetlen megoldása. Ha úgy szeretnénk, akkor tesz egy próbát a zár kinyitásával és persze a törött darab kiszedésével, hiszen van rá esély, hogy a zár nem sérült meg. Érdemes előbb megkérdezni a szerelőt, hogy mennyibe kerül a csere és mennyibe a javítás, zárnyitás, és ennek tudatában hozni meg a megfelelő döntést. Azt persze nem árt tudni, hogy a javítás és a zárnyitás időigényesebb lesz, tovább tart, tehát, ha nincs időnk kivárni, akkor érdemes inkább a gyorsabb megoldásra törekedni.