Vannak esetek, amikor azt hisszük, hogy nincs más megoldás, csak a zárcsere. Ilyenkor már előre pánikolunk, hogy mennyire drága mulatság lesz ez, pedig lehet, hogy a zárbetétcseri elegendő a probléma megoldására.

Azokban az esetekben, amikor a zár alapvetően nem sérül, csak új kulcs kell, elég lehet csak a zárbetét cseréje is. A zárbetétcsere egy lényegesen olcsóbb művelet, mintha az egész zár cserére szorulna. De melyek is ezek az esetek, amikor spórolhatunk a zárcserén?

Kulcsvesztés:

A kulcsvesztés egy olyan eset, amikor nem lehetünk benne soha teljesen biztosak, hogy valóban csak a véletlen műve, hogy eltűnt a kulcsunk, vagy valaki hozzá segített minket ehhez. Ha pedig a saját kulcsunkkal jut be hozzánk valaki, akkor nagy rá az esély, hogy a biztosító sem fizet egy esetleges betörés esetén. A zárbetét csere viszont megoldja a gondot, hiszen a kulcs, aminek lába kelt, már nem lesz jó a régi zárba, így nem kell attól tartanunk, hogy valaki használni akarja.

Új lakás:

Legyen szó új építésű vagy használt lakásról, a zárbetétcsere mindkét esetben hasznos megoldás. Azért van rá szükség, mert sosem tudhatjuk, hogy kinél maradt egy kulcs. A használt lakás esetén a szerződésbe belefoglalják ugyan, hogy minden kulcsnak átadásra kell kerülnie, elvileg még a darabszám is rögzítésre kerül, de nem tudhatjuk, hogy valóban ez e a pontos szám. Egy rokon vagy a régi tulaj, másoltathat magának belőle, sőt, másolatvédett kulcs esetén csak neki lesz ehhez jogosultsága, így érdemes zárat cserélni, mielőtt beköltözünk. Az új építésű ház esetén sokan legyintenek, hogy kinek lenne még kulcsa. Hát, akár az egyik ott dolgozó munkásnak, aki másoltatott egyet magának. Kicsi rá az esély, de jobb félni, mint megijedni.

Új bérlő:

Az albérletek esetén is hasonló a helyzet, mint a lakásvásárlás esetén. A régi lakónak biztosan volt kulcsa, hiszen ott élt, és bár a főbérlők bizonygatni fogják, hogy visszaadott minden kulcsot, azért nem árt zárbetétet cserélni, ha ezt a főbérlő még nem tette meg. Hiszen sosem jó, ha a régi lakó meglátogat minket, mert biztosak lehetünk benne, hogy nem baráti szándék vezérli.

Válás/szakítás:

A válás vagy a szakítás sosem szép, és csak nagyon ritkán zajlik békésen. De ha még így is van, akkor sem túl jó, ha régi párunk szabadon jön-megy az otthonunkba, még akkor sem, ha a cuccáért jön vissza. Ha tehetjük a lehető leghamarabb cseréljünk zárbetétet, hogy ne jöhessen akkor, amikor csak kedve szottyan.