Szinte mindenkivel megesett már, hogy hiába próbálta elforgatni a kulcsot a zárban, az valamiért nem sikerült elsőre. A zár akadása az egyik leggyakoribb zárprobléma, és bár sokan azt hiszik, hogy csak a zár kiszáradása okozhatja, valójában számos oka lehet. Okozhatja a kulcs, az ajtó alapanyaga, a de akár a kilincs is. De lássuk is pontosan, milyen oka vannak ennek a problémának, és hogyan is tudjuk azt megoldani? Az első lépés, amikor akadni kezd a zár, az a kulcsok vizsgálata. A kulcsok ugyanis okozhatják a bajt.

Ebben sokan bele sem gondolnak, de a kulcsok meglehetősen nagy terhelésnek vannak kitéve, hiszen az egyik leggyakrabban használt eszközök. Ráadásul puhább anyagból is készülnek, mint maguk a zárak. Fémből persze, de a táskánkban, zsebünkben, rengeteg hatás éri őket, ez pedig deformálódáshoz, repedéshez, sérüléshez vezethet. Ha repedt, deformált vagy sérült a kulcs, azonnal másoltassunk egy újat, a régit pedig semmisítsük meg. Ellenkező esetben azt kockáztatjuk, hogy a kulcs a zárba törik.

Ha nem a kulcs okozza a gondot, akkor a következő lépés az ajtó ellenőrzése. A faajtóknál megesik, hogy nyáron és télen eltérő méretűek. Nem kell nagy eltérésre gondolni, mindössze pár milliméterre, ahogy tágul és szűkül az ajtó, de ez okozhat gondot a használatban. A kilincsekre is érdemes vetni egy pillantást, illetve a csavarokra is. Egy meglazult csavar is okozhat akadást, szóval ezt sem árt ellenőrizni.

Ha nem a kulcs a hibás, akkor a zárral lehet gond

Ha a fenti esetek egyike sem áll fenn, akkor viszont valószínűleg a zár okozza a problémát, a legtöbb esetben a már említett kiszáradás. Ennek orvoslására a megfelelő módszer a zár kenésének biztosítása, vagyis a zár olajozása. Ezt zárolajjal, grafitporral vagy WD-40-nel érdemes megtenni, a háztartási zsiradékok, mint az étolaj, olívaolaj, vagy a sertészsír, erre nem alkalmasak, maradjanak inkább a hűtőben. A babaolaj, motorolaj, varrógépolaj vagy egyéb gépolaj sem jó a zár olajozására, maradjunk a zárolajnál vagy a WD-40 univerzális kenőanyagnál.