Amikor zárcserére kerül a sor, sokan egyből temetik az egész ajtót, pedig nem feltétlen kell mindent kicserélni. A kilincs még tökéletesen működőképes és használható lehet, attól függetlenül, hogy a zár már nem az.

Sokan persze nem tudják, hogy a zár és a kilincs, ugyan kéz a kézben járnak, de tartoznak egybe, vagyis cserélhető csak az egyik vagy a másik. Az is megeshet, hogy csak a kilincset szeretnénk újra cserélni, mert már régi, esetleg nem passzol a zárhoz vagy az ajtóhoz, mert mindent külön szereztünk be.

A zárat is cseréltethetjük úgy, hogy a régi kilincs megmarad, csak a zárból veszünk újat. Érdemes ezt előre átgondolni, hogy mi igényel valóban cserét, és mit tarthatunk még meg. A kilincs kérdése főleg a bejárati ajtóknál lényeges kérdés, hiszen itt jóval szélesebb a paletta, mint a beltéri ajtók esetében. Lehet hagyományos egy kilincs, de gombos is. Mindegyik jó választás lehet, de mindenképp érdemes időt szánni a döntésre, és nem kapkodni. A zárak esetében is sok lehetőség közül válogathatunk.

Mikor elegendő csak a zárbetét cseréje?

A zárak esetében akár megtehetjük azt is, hogy nem az egész zártól válunk meg, marad a kilincs és a zárszerkezet is, csak a zárbetét kerül cserére. Ez akkor érdemes, mondjuk új lakásba költözünk, és fontos, hogy a régi kulcs már ne nyithassa az ajtókat, mert tartunk attól, hogy a régi lakó esetleg visszajön. A kulcsvesztés esetén is érdemes megfontolni, hogy elegendő csak a zárbetét cseréje, és nem szükséges mindent kicserélnünk. Mert ugyebár minden jól funkcionál, nincs baj a zárral, sem a kilinccsel, csak új kulcsot szeretnénk.

A zárbetét cseréje egy költségkímélő megoldás, mivel a zárbetét jóval olcsóbb, mint egy komplett zár. Arra viszont figyeljünk, hogyha akad a zár, akkor nem feltétlen elég a zárbetét cseréje. Érdemes szakembert hívni ilyenkor, mert ő meg tudja ítélni, mi okozza a problémát, és javasolhatja az egész zár vagy csak a zárbetét cseréjét. Ha tehetjük, hallgassunk a szakemberre, még akkor is, ha ő egy drágább megoldást javasol.