kilincs, kilincskirály, ajtó kilincs, erkélyajtó kilincs, kilincskirály BudapestPár szót írnánk a kilincsekről általánosságban. Mivel rengetek fajta, típusú kilincsek vannak, így összegyűjtöttünk egy csokorra valót, hogy milyen anyagokból, illetve ajtók szerint lehet a kilincseket különböző típusokba osztani. A kilincseket továbbá megkülönböztethetjük a funkciójuk szerint, alapanyaguk szerint, színük szerint, stb.

  • Ajtókilincsek lehetnek hosszúcímesek, ilyenkor a kilincslyuk és a kulcslyuk egy címkén helyezkedik el, ennek a cseréjéhez a pontos méretre szükség van. Minden esetben, a kilincslyuk középtől a kulcslyuk közepéig kell a mérni a távolságot.
  • Rozettás ajtókilincsek esetében a kilincs és a kulcstakaró között a távolság kötetlen. Formailag lehet kör rozettás, vagy négyzet rozettás, portál kapuk esetén ovál rozettás.
  • Alapanyaguk lehet alumínium, réz, műanyag, vagy rozsdamentes (inox), illetve különböző alapanyagból álló zamak öntvény kilincsek. Az alapanyag után különböző eljárással színezik, lakkozzák, polírozzák a kilincseket.

Bejárati ajtókilincs

  • A leggyakoribb bejárati ajtókilincs a kínai ajtók „biztonsági” kilincse. Más néven „Hisec-door” kilincs. Ez az ajtótípus váltja ki a legtöbb panellakás Lővér záras ajtaját, mivel az ára 100 ezer forint alatt van, igen nagy számban található. A kínai kilincsek egyik gyakori hibája, hogy tőben képes törni. Ebben az esetben a kilincs-csere a megoldás, amihez zárszaküzletünk kínál megoldást. Amennyiben kínai ajtóhoz keres bármilyen kilincs kiegészítőt, akár felső zárpajzsot, akár zárbetétet, a Kulcskirály a megoldás! Az elmúlt 6-8 évben ezeknek az ajtóknak a száma már több millióra tehető. Sajnos már nemcsak a panellakásokban vannak tömegével, hanem családi házakba is építik. Kilincs csere esetében a nyitás irány az egyik legfontosabb információ, amit tudni kell.

Mennyibe kerül egy kínai ajtókilincs garnitúra? Nem kell több tízezer forintra gondolni, Az erősített kivitel, ami tartósabb és védelmet is biztosít, az eddigi kínai kilincsekhez képest. Az ára 10 ezer forint, és ebben benne vannak a rögzítő csavarok meg a tengely, ami méretre vágható.

  • A műanyag bejárati ajtókilincs minden esetben többpontos zárat működtet. Ebből is a gyakori típus a felhúzó kilincses változat. Egyszerűen úgy működik, hogy a kilincs felhúzásával lehet az ajtó zárását biztosítani, majd utána a kulccsal zárni az ajtót. Ezek a kilincsek kettő- vagy három átmenő csavarral rögzülnek, a furatok távolságai többnyire szabvány méretűek.

A műanyag ajtó kilincs ára?  – A Kulcskirály választéka páratlan, már három ezer forinttól kaphatók komplett biztonsági kilincsek műanyag ajtókhoz. Ám választékunkban talál Hoppe gyártmányt is.

A kilincs alapanyaga itt is legtöbbször festett, porszórt alumínium, fehérre, vagy más színre festve. Budapest területén a Nyugatinál lévő Kulcskirály zárszaküzletben, több mint 30 féle műanyag bejárati ajtó kilincs közül választhat. Ha szorul a zár, vagy kopott a kilincs, érdemes az új technológiás, felfelé is rugós kilincset keresni a csere számára. A legtöbb esetben a kilincslyuk távolsága 92 mm. A biztonságot az átmenő csavarok garantálják, így kívülről nem szerelhető le a pajzs. Ebben az esetben gombot nem tehetünk az ajtóra. Felhúzós kilincs helyére gombot szeretnék, hogyan megoldható?  – A megoldás, hogy a zárszerkezetet is cserélni kell „kulcsműködtetésűre”. Ebben az esetben megoldható, hogy a kulcs visszahúzza a kilincs csapdanyelvét, így lehetséges a külső oldalra fix gombot, vagy fogantyút felszerelni.

  • Fa bejárati ajtó kilincs – A régebbi ajtók esetében (15-20 év vagy idősebbek), egy egyszerű bevéső zár volt a fő zár, ezt mozgattuk kilinccsel. Felette volt még egy forgó gombos zár, alatta pedig gyakran hevederzár biztosította az ajtót. A kilincs élettartamát úgy tudjuk növelni, ha réz rugós kilincset választunk, a biztonságot pedig, ha minél vastagabb és erősebb anyagból választjuk azt. Fa bejárati ajtóknál komplexen kell vizsgálni a biztonságot, nem elég csak egy-egy elemre koncentrálni.
  • Biztonsági ajtó, fa burkolattal – Az ajtókeret és a tok fémből van, a benne lévő zárszerkezet erős, masszív, többpontos zár, a kilincs, amivel gyakran szállítják az ajtógyártók, rugós-körrozettás réz kilincs. Ezek a kilincsek cserélhetők forgó gombra, vagy fix fogantyúra is a külső oldalon. Ha a kulcs körül a tollas rozetta már kopott, esetleg a felújítás után másik szín jobban illene lakáshoz, van lehetősége, hogy lecserélje azt.
  • Portál kilincs – A keskeny kivitelű ajtókon alkalmazzák, ahol nem fér el a széles kilincs cím. A portál kilincsek alapanyaga alumínium és rozsdamentes szokott lenni. Gyakori eset, hogy az ajtó elektromos mágnes zárral működik, ilyenkor a külső oldalon nem lehet kilincs, csak fix gomb, vagy fogantyú. Az egybecímes változatok lehetnek 85, 90 vagy 92 mm távolságúak, míg az ovális kialakítású rozettás kivitelnél a távolság lényegtelen. Ha nagyon keskeny a távolság a fogantyú és az ajtó széle között, minden esetben oldalirányba eltolt gombot kell szerelni. Magánszemélyek és társasházak részére is biztosítunk mindenféle megoldást.
  • Rozettás kilincs, pajzs kivitellel, vagy lemezborítással. A rozettás ajtókilincsek nagy előnye, hogy nincs meghatározó méret, nem kell alkalmazkodni a kilincs és a zár közötti távolsághoz. Biztonságosan csak úgy szerelhető fel, ha a rögzítő csavarok a záron keresztül kívül-belül találkoznak. Rozettás kilincsek alapanyaga lehet alumínium, réz, rozsdamentes, vagy műanyag. Csere esetében érdemes megnézni, hogyan vannak rögzítve, a csavarok távolsága hogyan helyezkedik el.

Minőségi kilincsek kaphatóak a Kulcskirály zárszaküzletben, ami a Nyugati tér mellett található, pontos elérhetőségünk ITT.