A filmekben előszeretettel nyitják ki a zárt ajtókat bankkártyával vagy egy műanyag lappal, és sokan teszik fel maguknak a kérdést, hogy ez működhet a valóságban is?

Nos, a helyzet az, hogy igen, de csak speciális esetekben, és nem minden zárnál. Általánosságban elmondható, hogy ez a trükk akkor működik, illetve akkor hasznos, ha gombos kilincsünk van a bejárati ajtón. A gombos kilincses ajtók esetében kívülről nem lehet kinyitna az ajtót, csak kulcs segítségével bizonyos esetekben, és ilyenkor jöhet jól ez a trükk.

Ha becsukódik mögöttünk az ajtó, akkor megpróbálhatjuk a bankkártyánk vagy egy műanyag lap segítségével kinyitni az ajtót, és valószínű, hogy sikerrel is járunk. Az azonban tény, hogy csak akkor sikeres ez a módszer, ha az ajtó alapvetően nyitva van, csak kívülről nem mozgatható a kilincs, tehát nem tudunk bejutni. Ha kulcsra van zárva, akkor hiába a műanyag lap vagy a bankkártya, nem fogunk bejutni, akárhogyan is erőlködünk. Mielőtt azonban nekiállunk ennek a módszernek, mindenképp jó, ha tudunk pár dolgot.

Hogyan néz ki ez a trükk a valóságban? Mire figyeljünk?

A filmekben ez a módszer pikk-pakk működik, a valóságban azonban nem biztos, hogy így álla helyzet. Először is nem árt tudni, hogy ha bevetjük ezt a módszert, akkor lényegében a nyitott ajtó zárnyelvét fogjuk mozgatni, a kártya segítségével nyomni, és így fog kinyílni az ajtó. Ezt zárt ajtóval nem fogjuk tudni így kivitelezni. A másik, amit nem árt tudni, hogy a plasztik kártyák jók erre, mint a bankkártya, shopkártya stb., viszont érdemes már használaton kívüli kártyával próbálkozni, mert amelyen mágnescsík van, az meg is sérülhet.

Ha pedig megsérül a mágnescsík, már dobhatjuk is ki a kukába. Ugyanez a helyzet a vonalkóddal, az sem jó, ha lekopik, mert olvashatatlan lesz. Ezért is érdemes inkább egy műanyag palackból kivágni egy darabot, vagy használaton kívüli kártyát használni, mert azokért nem kár. Ha a bejárati ajtónkon gombos kilincs van, akkor célszerű, hogy mindig legyen nálunk egy műanyag darab, amivel vész esetén kinyithatjuk.