Nem egy filmben láttunk már olyat, hogy a szereplő becsapta maga után az ajtót, ahogy kilépett a lakásból, esetleg megtette helyette a huzat, a szereplő pedig bosszankodott, hogy most akkor, hogy jut vissza, ha nincs nála kulcs? Hát nyomd le a kilincset, mondanák az okosok, ám megeshet, hogy ezt nem tudjuk megtenni, mert gombos a kilincs. Jó, akkor fordítsd el, jönne az újabb jó tanács, de ez sem működik, mert nemcsak gombos a kilincs, de kívülről nem is fordítható el. És bizony a helyzet az, hogy valóban léteznek ilyen kilincsek.

Ha pedig a kilincs nem forgatható gombos, akkor csak a kulcs segíthet, az pedig lehet, hogy nincs nálunk, így pedig már kint is találjuk magunkat a küszöbön, és valóságos a helyzet, hogy kizártuk magunkat. Érdemes tehát nagyon körültekintőnek lennünk, ha kilépünk az újságért, vagy kivisszük a szemetet, mert ha ilyen kilincs van a bejárati ajtónkon, akkor tényleg valós helyzet lehet, hogy kiszorulunk a lakásból vagy a házból. Emiatt nem árt alaposabban megfontolni a kilincsválasztást. Persze ettől még nem rossz megoldás a gombos kilincs, viszont nem árt tudni, hogy hogyan lehet orvosolni ezt a helyzetet.

Mit tehetünk, ha ez végül megtörténik?

Nos, a bankkártyás ajtónyitási trükköt is sokan legendának gondolják, de igazából ilyen esetekben valóban megmentheti a helyzetet egy plasztikkártya. Az ajtórésbe dugva ugyanis meg tudjuk mozgatni annyira a zárnyelvet, hogy az megmozduljon, mi pedig bejussunk. Nem árt azonban tisztában lenni vele, hogy ha bankkártyával csináljuk ezt, akkor a mágnescsík sérülhet, ami miatt új bankkártyát kell majd igényelni. Érdemes inkább más plasztik kártyát használni, de ha van rá lehetőség, akkor egy PET palackból kivágott műanyag lap is helyettesítheti a bankkártyát.

Persze, ha van rá esély, hogy valamelyik családtagunk hamarosan megérkezik, és még kulcs is van nála, akkor ki is várhatjuk, amíg megjön a segítség. Természetesen az is megeshet, hogy nincs pótkulcs sehol, az egyetlen kulcs meg odabent van. Ilyenkor a szerelő hívása lesz a megoldás, aki a zár megsértése nélkül ki tudja nyitni az ajtót.