A zárakról mindig sok szó esik, hiszen a védelem kérdése rendkívül fontos, különösen a kapuk vagy a bejárati ajtók esetén, ám a kilincsekről kérdése ritkán kerül szóba. Pedig az esztétika sem elhanyagolható, különösen, ha az ajtó esetében is nagy figyelmet fordítottunk erre. A kapuk esetében sem mindegy, hogy egy gyönyörűen megmunkált kovácsoltvas kapura milyen kilincs kerül. A kilincsek kiválasztására nem fordítunk akkora figyelmet, mert úgy vagyunk vele, azon lehet spórolni pedig nem minden esetben érdemes.

Még a beltéri ajtók esetén sem mindegy, hogy milyen kilincset választunk, hát még a kapuk vagy a bejárati ajtók esetében. Érdekes kérdés persze, hogy milyen szempontokat is érdemes figyelembe venni. Először is célszerű végiggondolni, hogy hagyományos vagy gombos kilincset szeretnénk-e. A gombos kilincsek között is akad olyan, amely merev, tehát nem forog, így a zárat csak a kulcs elfordításával fogjuk tudni kinyitni kívülről, így pedig van rá esély, hogy is tudjuk magunkat zárni a lakásból. Ezt kisgyerek esetén nem feltétlen érdemes kockáztatni. Az is érdekes kérdés, hogy milyen színben gondolkodunk. Olyat érdemes választani, ami passzol az ajtó esztétikájába.

Amikor valami egyedit szeretnénk

Természetesen arra is van lehetőség, hogy valami egyedi kilincset válasszunk magunknak. Bár nem mindenhol, de van lehetőség a kilincsöntésre, amely segítségével igazán esztétikus kilincset készíttethetünk magunknak öntöttvasból, rézből, vagy alumíniumból. A legtöbb kilincs manapság már nem öntészeti eljárással készül, hiszen a tömeggyártás így meglehetősen drága lenne, de egyedileg készíttetni napjainkban is van lehetőség. Azon természetesen nem szabad meglepődni, hogy az egyediségnek ára van, tehát lényegesen többe fog kerüli így új kilincsünk, mintha csak megvennénk a boltban.

Ugyanakkor az egyedi elképzelések itt teret kaphatnak, és egy öntött kilincs jobban passzolhat egy egyedi kovácsoltvas kapuhoz, mint mondjuk egy hagyományos, amelyet a legközelebbi barkácsbolt polcáról vásároltunk meg.