Amikor valami gond van a zárral, esetleg új kulcs kell, sokan már pánikba is esnek, hogy milyen drága lesz majd a zárcsere. Pedig lehet, hogy csak zárbetétcserére lesz csak szükség, nem is kell az egész zárat kicserélni.

A zárbetétcsere a zár azon része, amelyben a kulcs forog, és sokszor csak ezt az egy alkatrészt kell beszerezni, és újat tenni a régi helyére, mert ezzel meg is oldódik a probléma. Ez lényegesen egyszerűbb és olcsóbb, mint egy zárcsere, ezért nem árt tudni, hogy mikor jelenthez ez megoldást a számunkra a zárcsere helyett.

  • költözés: mindegy hogy új vagy régi lakásról/házról van szó, általános jó tanács, hogy a költözés előtt, vagy azt követően a lehető leghamarabb cseréljünk zárat, mert sosem tudhatjuk, hogy kinél maradt kulcs, amivel aztán alkalom adtán vissza is jön. Sokszor a régi tulaj tart meg kulcsot, mert még nem tudta elvinni minden holmiját viszont sosem jó, ha csak úgy jön-megy, amikor kedve tartja. És persze vannak esetek, amikor nem is csak a saját holmiját vinné el. Jobb a békesség, inkább cseréljünk zárat.
  • szakítás: ha a párunk kiköltözik a közös lakásból, mi pedig ottmaradunk, jobb, ha lecseréljük a kulcsokat, tehát új zárbetét kerül fel. Mégis csak jobb, ha tudjuk, volt párunk nem jöhet be hozzánk, akkor, amikor csak kedve tartja.
  • albérlet: az albérlet kérdése hasonló a költözéshez, csak bérlőként sosem tudhatjuk, ki lakott előttünk, és ő hogyan távozott. Érdemes megkérni a főbérlőt, hogy legyen zárbetétcsere, amit akár hajlandóak vagyunk mi magunk fizetni.
  • kulcsvesztés/lopás: a kulcsok elvesztése nagyon kellemetlen, főleg, hogy nem tudhatjuk biztosan, hogy valóban csak figyelmetlenségből esett ki a táskánkból a kulcs, vagy valaki rásegített. Ha nincs meg a kulcsunk, akkor mindenképp érdemes megpróbálni megkeresni, de ha nem lesz meg, akkor érdemes zárbetétet cserélni, még úgy is, ha pótkulccsal be tudtunk jutni a lakásba.
  • zárba szorult vagy törött kulcs: ha a kulcs a zárba szorul, esetleg bele is törik, a legegyszerűbb megoldás az, ha a szerelő kicserélni a zárbetétet. Persze csak akkor, ha a zár nem sérült meg, és jól működik.