Minden használati tárgynál és szerkezetnél jelen van a kopás. Nincs ez másként a bejárati ajtónknál, illetve a zárszerkezeténél sem. A kilincsnek nagyon fontos feladata van, ha pedig az elkezd lógni, akkor nagy valószínűséggel az az első jele lesz annak, hogy a bejárati ajtó zárszerkezete elkezdett kopni. Mivel a kilincs akkor is működik, ha a zárban a kulcsot nem fordítjuk el, ezért azok az alkatrészek, melyek lényegében a rugó, illetve a távtartó szerepet betöltik, folyamatos kopásnak vannak kitéve. De mégis mitől mehet tönkre egy kilincs, és mit kell akkor tenni, ha az, az egyik napról a másikra elkezd lötyögni?

Mi történik akkor, ha lötyög, vagy lóg a kilincs?

Gondoljunk bele abba, hogy egy 3 tagú családnál legalább 10-szer, vagy inkább 20-szor nyomják le a kilincset egy nap alatt a bejárati ajtón. Ez a szám éves szinten 73 000 nagyságrenddel bír. Ha a kilincs szerkezete elkopik, akkor könnyen felismerhető a probléma, hiszen ilyenkor szokott lógni, vagy lötyögni az.

A kilincs egy olyan esztergált vasrúd, amelynek a vége úgy lett kialakítva, hogy az kényelmes „kapaszkodóként” tudjon funkcionálni. Mivel ez a fogantyú az ajtónkon, elég sok problémát elő idézhet, ha az nem működik megfelelően, és elkezd lötyögni. Bár előfordulhat ilyenkor, hogy egyszerűen a rögzítő szegecs kopik ki, de erről csupán az esetek 1 százalékában beszélhetünk. Általában, ha lóg a kilincs akkor nem is hernyócsavarral, vagy a műanyag gyűrűvel van gond. Az esetek nagy részében egy lötyögő kilincsnél a problémát a zárszerkezet diójában kell keresni, hiszen előfordulhat, hogy a visszahúzó rugó nem képes vízszintbe hozni a kilincset.

Sajnos jellemzően ilyen „kis” problémákkal nem szoktak az emberek törődni, majd meglepődnek, mikor egyszer csak bezárva marad az ajtó, majd azt többszöri próbálkozás után sem fogják tudni kinyitni. Ha a logó kilincsről nem veszünk tudomást, akkor a használat során akár el is törhet a benne lévő rugó, ennek következtében pedig maga a kilincs teljesen használhatatlanná fog válni.

Láthatjuk, hogy a lötyögő kilincs egy jel arra vonatkozóan, hogy elkezdett kopni, tönkre menni a zár szerkezete, ha pedig erről nem veszünk tudomást, akkor az olyan mértékben károsodhat, mely a végén teljes zárcserét fog jelenteni nekünk.