A költözés egy nagyon fárasztó feladat, számos dolgok kell ilyenkor elintézni, a mérőórák átíratásától a pakoláson át a lakcímkártya kiváltásig. A zárak kérdése nem is tűnik ilyenkor olyan fontosnak, de mégis az. Számos cikk szól arról, hogy mikor érdemes zárbetétet cserélni, illetve mikor elengedő ez is a zárcsere helyett, és a költözés mindig előkelő helyen szerepel ezen a listán. Sokan viszont ezt nem tartják olyan fontosnak, mert úgy érzik, hogy csak felesleges pénzkidobás, különösen, ha új lakásról van szó. Lássuk, miért is érdemes mégis lecserélni költözéskor a bejárati ajtó zárbetétét.

Amennyiben albérletről van szó, akkor érdemes előbb a főbérlőt megkérdezni, hogy a régi bérlő költözéstét követően történt-e zárbetétcsere. Ha nem, akkor célszerű kérni, hogy történjem meg ez, kivéve akkor, ha másolatvédett kulcsról van szó, a bérlő pedig visszaadta a nála lévő kulcsokat. Sosem tudhatjuk biztosra, hogy az előző bérlő miért távozott, és vitt-e el magával kulcsot. Ha van kulcsa, akár vissza is térhet, a szándékai pedig valószínűleg nem lesznek barátiak.

Vásárlás esetén is fontos a zárbetétcsere, még új ingatlan esetén is!

Amikor saját ingatlanról van szó, akkor elméletileg véd minket a szerződés, hiszen az adás-vételiszerződésben be szokták írni, hogy hány darab kulcs tartozik a lakáshoz, házhoz, és azok átadásra is kerülnek. Ezt később az átadás-átvételi dokumentumban is rögzíteni szokás, de az nem tudhatjuk, hogy valós adatot diktált-e be az előző tulaj vagy sem. Lehet, hogy nála valóban nincs több kulcs, de egy rokonnál, családtagnál van. Esetleg még nem vitte el minden holmiját, és úgy gondolja, hogy a régi kulcsával még bemehet, és elviheti a fennmaradó tárgyait. Ebből persze csak vita kerekedik, így jobban járunk, ha inkább lecseréljük a zárbetétet, hogy az előző tulajnak esélye se legyen visszajönni.

Az új ingatlanok esetén persze azt gondolhatnánk, hogy védve vagyunk, de a helyzet az, hogy ez nem biztos, hogy így van. Amikor az ajtó beépítésre kerül, akkor az építtető cég munkatársainál lehet kulcs, és nem tudhatjuk, hogy másoltatott-e magának valaki. Jobb az ilyen helyzeteket elkerülni, és egy olcsó zárbetétet cserével ezt meg is tehetjük.