A mai világban igencsak nagy hangsúlyt kell fektetnünk otthonunk, és értekeink védelmére, hiszen a betörők egyre „ügyesebbek”, mára már egyre több eszközt, és módszert fejlesztettek ki annak érdekébe, hogy minél gyorsabban, és halkabban tudjanak bejutni az ingatlanokba.

Szerencsére a zárszerkezetek is folyamatosan fejlődnek, éppen ezért lehet érdemes lecserélni az öreg, elavult zárakat akkor is, ha azok alapvetően még jól működnek.

Sajnos hiába tudjuk bezárni, és kinyitni a bejárati ajtónkat az öreg zárral, a betörők pillanatok alatt fel tudják azokat törni, és ezzel ők is tisztába vannak. Felmérések szerint ezek alapján válasszák ki azt is, hogy melyik ingatlanba törnek be: Annál a lakásnál, ahol olcsó, öreg, vagy gyenge minőségű zár van felszerelve, biztosan próbálkozni fognak.

Ha jól működik még a zár, akkor is le kell cserélni?

Ha vettünk egy régi építésű, családi házat, valószínűleg több dolgot is fel kell rajta újítani. Semmiképpen nem szabad megfeledkeznünk a zárak lecseréléséről, melyre nem csak akkor kell sort keríteni, ha az nem jól működik.

Egy régi típusú zár sokkal könnyebben feltörhető, mint a mai masszív, erős, biztonsági zárak, így, ha az új otthonunkban valóban biztonságban szeretnénk magunkat érezni, ne spóroljunk a zárcsere költségein. Egy öreg zár esetében már elfáradhatott, elkophatott az anyag is, ennek következtében elég egy erőteljes mozdulat ahhoz, hogy valaki feltörje az ajtónkat.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen zárszerkezetet válasszunk, akkor érdemes lehet alaposan körül járni a témát, hiszen a hatalmas választékban könnyen lehet, hogy elveszve érezzük majd magunkat. Az sem rossz ötlet, ha egyből egy zárszerelő véleményét kérjük ki arról, hogy milyen zár kerüljön fel a bejárati ajtónkra. A zárjavítást, és a zárcserét egyébként is jobb a profikra bízni, hiszen csak ők fogják tudni ezeket a munkákat precízen, pontosan elvégezni. Emellett arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy egy zár csak akkor lesz biztonságos, ha azt egy megfelelő tudással rendelkező szakember szerelte be.