Bizony megeshet, hogy épp hazaérünk a munkából vagy a bevásárlásból, állunk a bejárati ajtó előtt, keressük a kulcsot, de az csak nem lesz meg. Áttúrjuk a táskánkat, a zsebünket, megnézünk bennük minden kis repedést, de nem találjuk.

Ilyenkor bizony szembe kell nézünk a ténnyel, hogy a kulcs elveszett. Sokan persze egyből pánikba esnek, hogy most mi lesz. Nos, akkor járunk a legjobban, ha ilyenkor hideg fejjel tudunk gondolkodni. Ha van pótkulcs, akkor jussunk be azzal, ha nincs próbáljunk meg értesíteni valakit a családból, akinek van kulcsa, hogy engedjen be minket.

Ha bejutottunk, és utána valaki otthon is tud maradni, akkor érdemes végigjárni a helyeket, ahol jártunk aznap, és megpróbálni megkeresni a kulcsot, hátha csak kiesett a zsebünkből. Sokszor a boltok biztonsági őrei megtalálják az elveszett kulcsokat, vagy leadják őket náluk, így őket érdemes megkérdezni. Ha meglesz így a kulcs, szerencsének van, ha viszont nem, akkor sajnos új kulcsra lesz szükség. Sosem tudhatjuk ugyanis biztosan, hogy elveszett vagy inkább ellopták a kulcsunkat. Kockáztatni nem érdemes, a megoldás pedig közel sem olyan költséges, mint elsőre gondolnánk.

Kulcsvesztéskor hívjunk zárszerelőt!

Amennyiben nem lesz meg a kulcs, mindenképp érdemes kihívni a zárszerelőt, és kérni egy zárbetétcserét. A zárbetét a zár azon része, amelyben a kulcs forog, tehát nem kell az egész zárat kicserélni. A zárbetétcsere gyors és egyszerű, ráadásul nem is olyan költséges, mint egy komplett zárcsere. Szerencsére ilyen esetekben ez is elegendő lehet.

Akkor is érdemes kihívni a zárszerelőt, ha nincs pótkulcsunk, tehát nem tudunk bejutni a lakásba, csak ha megtaláljuk a kulcsot. Ez nehéz helyzet, mert ha meg tudjuk találni a kulcsot, akkor felesleges pénzkidobás a zárbetétcsere, ám, ha magára hagyjuk az otthonunkat, amíg keressük a kulcsot, valaki meg ellopta azt, és bemegy vele, akkor jóval nagyobb a kár. Megkérhetjük ilyenkor a szerelőt, hogy csak nyissa ki a zárat, valaki pedig vigyáz az otthonunkra, amíg keressük a kulcsot.