Zársérülésről sok cikk születik, de a kilincsek sérüléséről valahogy ritkán esik szó. Amikor ugyanis szóba kerül az ajtók kérdése, akkor leginkább csak a zárakkal foglalkozunk, a kilincsekkel igazából nem, hiszen nem gondolánk, hogy ezekkel is lehet baj.

Pedig nem egy eset van, amikor eltörik egy kilincs, nem mozdul meg, de akár a kezünkbe is maradhat. Ez pedig nagy gond, mert ha nem működik a kilincs, nem tudjuk lenyomni, a zár sem mozdul majd meg csak úgy. A kulccsal kell ügyeskednünk, ez pedig a kulcsoknak plusz megterhelést jelent, nem is beszélve rólunk.

Tetszik vagy sem, a kilincseket is érheti sérülés, akárcsak a zárakat, bár tény, hogy ez ritkábban esik meg, mint a zársérülések, zárgondok. Amennyiben a kilincs a kezünkben marad, lehet, hogy csak rosszul lett beszerelve. Ám bármikor ütközhetünk az ajtóval, nekivághatunk valamit, ami pedig kilincs sérüléséhez, töréséhez is vezethet. Ehhez persze nagyon nagy erőbehatásra van szükség, csak úgy nem törik el egy kilincs. Nagy masszív anyagból készülnek manapság, így a törés ritka ugyan, de nem lehetetlen.

Cserélhetünk csak kilincset?

Tételezzük fel, hogy valamilyen oknál fogva megsérült a kilincs. Nem forog, nem nyomható le, esetleg ki is esett a helyéről, vissza pedig nem tudjuk tenni. Ilyenkor felmerül bennünk a kérdés, hogy vehetünk-e csak kilincset, vagy az egész zárat cserélnünk kell. Nos, amennyiben a zár maga nem sérült meg, nincs szükség újra, csak kilincsre. Megtehetjük, hogy csak kilincset veszünk, és csak azt cseréljük ki. Ez egyébként gyakrabban megesik, mint azt sokan gondolák.

Sőt, vannak olyan esetek, amikor valaki csak a zárat veszi meg, a kilincs, és a kulcslyukat védő/díszítő előlap ugyanaz marad. Ennek értelmébe miért is ne vehetnénk csak kilincset? Ezt persze nemcsak akkor tehetjük meg, ha eltörött a kilincs, hanem akkor is, ha a régi valamiért nem tetszik, kopott, rozsdás vagy egyszerűen nem passzol az új szoba hangulatába. Meglepő, de akadnak olyanok is, akik esztétikai okokból cserélnek kilincset.