Bejárati ajtókilincs

Lakásunk, házunk bejárati ajtajával kapcsolatban, a fő szempont a biztonság, illetve, hogy az ajtóban lévő zárszerkezet/zárbetét a megfelelő mechanika védelemben részesüljön.

De lehet-e esztétikus, és biztonságos egy kilincs, illetve pajzs a bejárati ajtón? A válasz: igen!

Ezen a weboldalon a kilincs-pajzs menüpont alatt megtalálja az összes biztonsági kilincset, amit bejárati ajtókra lehet szerelni.

Néhány tanács, mielőtt kilincset vásárolnánk a bejárati ajtónkra.

Egészen a 2000-es évek elejéig, 2 féle méretű ajtózár volt az általános, mégpedig a lakótelepi “Lővér zár”, ami 55 mm -es lyuktávolsággal rendelkezett, illetve a “7 cm-es Soproni bevéső zár”, ami 90 mm -es távolsággal volt kapható.

korrozettas-ajtokilincs

Így egész egyszerűen lehetett vásárolni, hiszen ránézésre meg lehetett mondani, hogy a kisebb vagy a nagyobb kilincs kell. A színválaszték is elég gyatra volt. Létezett alumínium és eloxált “pezsgő” szín.

Külön extra volt, ha valahol gombos volt a kilincsgarnitúra, ezt azért választották, hogy amikor otthon vagyunk, és nem zárjuk be kulccsal az ajtót, akkor ne tudjon a “besurranó tolvaj” elvinni bármit is. Ezek a gombok fix fogantyúként szolgáltak.

Ennek volt egy hátránya is, amikor valamiért kimentünk a lakásból, és elfelejtettünk magunkkal vinni kulcsot, az ajtót becsapta a huzat, és már mi sem tudtunk visszamenni a saját otthonunkba. Ilyenkor kellett valamilyen gyorsszolgálatot hívni, de ez még az okostelefonok ideje előtt volt, nem volt ennyire egyszerű a dolog, mint manapság.

Ez volt a remek múlt, manapság kicsit többfajta zár van forgalomban és többféle ajtó.

A mai “lakótelepi ajtók” zöme kicserélődött egy úgynevezett “fém biztonsági” ajtóra, ami nagyon tetszetős kívülről, az ára pedig hihetetlenül kedvező, kb. 50-70 ezer forint körüli összegben be is szerelik. Ezek az úgynevezett “kínai biztonsági ajtók”.

A kínai ajtókról elmondható, hogy 90% -ban egységes, “kínai szabvány” szerint készülnek, a hozzájuk tartozó kilincs egyedi méretű, pajzzsal összeszerelt. Van egy maradék 10%, amiben nem euro-profil a zárbetét, ezeknek a cseréjét csak megfelelő szakember tudja elvégezni.

A többségében kapható kínai bejárati ajtóra világítós, megerősített külső pajzzsal rendelkező kilincset tud vásárolni a Kulcskirályban.

A bejárati ajtókilincseket ajtózár és ajtóanyag alapján választhatjuk szét.

Nagyon sokféle létezik, többnyire egy-egy lakóparkban, több száz különböző ajtóval találkozhatunk.

Szinte lehetetlen mindegyiket külön-külön megemlíteni, így csak azokat írjuk le, melyekkel a leggyakrabban találkozunk.

biztonsagi-ajto-kilincs

Műanyag bejárati ajtókilincs, felhúzó kilincses többpontos zár

Itt többnyire 92 mm a kilincs és a zár közötti távolság, és 3 furat helyezkedik el a kilincs belső részén.

Sajnos a furatok helye nem szabvány, kivétel a közvetlen kilincs alatt található, az a zártesten is keresztülmegy, de az alsó és a felső furat helye változhat.

Ilyenkor az a legjobb, ha leszedik a kilincs belső részét és elhozzák magukkal üzletünkbe, így nagyobb eséllyel tudunk adni megfelelő, új kilincset, de még így is megeshet, hogy az ajtón arrébb kell fúrni valamelyik csavar helyét.

Színben széles a választék, lehet fehér, bronz, szálcsiszolt alumínium, réz, barna, rozsdamentes, matt króm. Ezekből is megtalálható az olcsóbb, gyengébb alumínium, és az erősebb acél-merevítéses változat is.

Ezekre az ajtókra többnyire nem lehet a külső oldalon gomb, mert akkor nem nyitható, és nem zárható az ajtó.  Ám zárszerkezet cserével ez is megoldható!

A leggyakoribb zár típusok: Elzett, GU, ROTO, MACO, Vorne, Pavo, Sigienia, Schüring, stb.

“Normál” fa bejárati ajtó, egy- vagy kétszárnyas kivitel

A belvárosi házakra jellemzőbb, de igazából bárhol lehetnek sima, egyszerű Elzett zárral szerelt ajtók.

Itt a kilincs és zár közötti távolság többnyire 90 mm, és csak a vevő pénztárcája határozza meg, hogy mennyit szeretne a kilincsre költeni. Az egyszerű alutól, a legdrágább réz biztonsági kilincsig, minden megtalálható üzletünkben.

Ezekre az ajtókra a legszélesebb a kilincsválaszték, csak a régi ajtózár méretét, vagy kilincs méretét kell tudni. Alapanyag lehet réz, alumínium, zamak, króm, és hatalmas a szín-választék is.

Biztonsági ajtók körrozettás kilincsel

Gyakran látunk olyan bejárati ajtót, amin a kilincs nem egyben van a címkével, hanem külön egy kör rozettán. Alatta vagy zárbetétet takaró pajzs, vagy a kulcslyukat takaró kéttollas zárcím van.

Ilyen ajtók főként egységes lakóparkokban fordulnak elő, de találkozhatunk velük egyedi gyártású ajtókon is.

A kilincs itt többnyire egyszerű réz szokott lenni, rugó mechanizmussal, hogy ez is segítse a hosszú élettartamot.

Ha egy ilyen biztonsági ajtón szeretnénk kilincset cserélni, semmi mást nem kell csinálni, mint fényképet készíteni a régi kilincsről, vagy leszereli azt és elhozni az üzletünkbe.

Többnyire raktárról tudunk biztosítani ilyen kilincseket, többféle színben.

Kínai „biztonsági” bejárati ajtó – Hisec, Secdoors

Erről már tettünk említést korábban, összefoglalva a következőt érdemes róla tudni.

Gyakran keresnek meg azzal, hogy eltört a kilincs a tövében. Ez azért van, mert a kilincs vékony lemez, ráadásul üreges anyag és a nyomkodástól elfárad.

A Kulcskirály üzletben kapható kínai ajtókilincs már az erősebb kivitel, és csereszabatos többnyire a legtöbb kínai ajtó kilincsel. Az olcsó, webáruházakban kapható kínai kilincs is ugyanaz a vékony, eltörős-féle, persze nem 15 napon belül törik el, hanem kb. a 20. napon.

Kínai ajtóra minden egyéb kiegészítőt is tartunk. A pajzsba/kilincsbe van külön egy zárbetét védő lemez, amin keresztül dugjuk be a kulcsot a zárba, ez az ovális lemez is kapható nálunk.

Előfordul kínai ajtóból kétzáras kivitel is, itt a felső zárnál egy kör pajzs helyezkedik el, ez védi a zárbetétet. Ilyen kör pajzs szintén kapható nálunk. Igaz egyféle színben vannak nálunk, de mindig a minőségi terméket áruljuk, a későbbi reklamációk elkerülése érdekében.

Megteremtjük a gondtalan ajtónyitást!

Tűzgátló ajtókilincsek, ajtók

Ezeket is a bejárati ajtókhoz sorolhatjuk, habár nem azok. Ezek szakaszoló ajtók, melyeknek elsősorban életvédelmi funkciójuk van.

Tűzgátló ajtókra árulunk minősített, és nem minősített kilincseket is. Természetesen az alapanyagon kívül, az árban is óriási a különbség.

A tűzgátló ajtókon a kilincs többnyire DIN szabvány szerinti 72 mm, amely kettő átmenő csavarral van felszerelve. Kivitele lehet kilincs-kilincs és gomb-kilincs.

Fekete, alumínium, és saválló anyagokban forgalmazzuk.

Ha tűzgátló ajtóra keres kilincset, a Kulcskirályban keresse! A főoldalunkon, a projekt és az FSB menüpontokban megtalálja.

Universal pajzs, Hoppe pajzs, Arno pajzs

Ezek a biztonsági pajzs menüpont alatt megtekinthetők.

Az Universal pajzs egy nagyon erős, masszív kilincscím, 2 db átmenő csavarral.

A Kulcskirályban mindenféle lyuktávolsággal és színvariációban megtalálható.

Ezek lehetnek: 72 mm, 85 mm, 90 mm, 92 mm. A kilincsek rugó nélküliek, így használhatók olyan ajtóra is, melyen a zárást a kilincs felemelésével lehet megoldani.

A cím külső része megerősített edzett acélból készül, így a lefeszítés, vagy címtörés lehetetlen.

A külső borító része lehet, réz, króm, matt króm, szatén nikkel, súrolt bronz, stb.

Természetesen megoldható, hogy a külső részére gomb kerüljön, akár fix, akár forgó kivitelben.

A Hoppe kifejezetten német szabványra készít kilincseket, így itt csak a 72 mm vagy a 92 mm jöhet szóba.

Ezen belül is kétféle fordul elő gyakrabban, egy keskeny, hosszúkás ajtózárcím, ami többnyire a műanyag ajtókon szokott lenni, ebből is van gombos és kilincs-kilincs kivitel.

Lehet 3 furatos, vagy a szélesebb kivitel (ami 53 mm), kettőfuratos. Hoppe kilincsek széles választéka található üzletünkben, elsősorban bejárati ajtóra!

Bejárati ajtónkat nemcsak 15-20 ezer forintos kilincsel, tudjuk ellátni! A Kulcskirályban, van olcsóbb, de jó minőségű, alumínium biztonsági pajzs.

Széles méret- és szín választékunknak köszönhetően, nálunk megtalálja az Ön ajtajának megfelelő biztonságot!