Amikor valami gond van a zárral, a legtöbben előre aggódnak, hogy a csere drága lesz. De közel sem biztos, hogy az egész zárat ki kell cserélni, lehet, hogy csak a zárbetétet, ami viszont már jóval olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb. Kérdés persze, hogy melyek azok a helyzetek, amikor a zárbetétcsere is elegendő. Általánosságban azt lehet mondani, hogy akkor, amikor csak új kulcsra van szükség. Ha a zár alapvetően jó, nem sérült, nem törött, rendeltetésszerűen működik, és csak olyan helyzet áll elő, amikor új kulcs kell, akkor nem kell az egész zárat kidobni.

A kulcsvesztés például egy ilyen helyzet. Ha már biztosak vagyunk benne, hogy nem kerül elő a kulcs, akkor érdemes kicserélni a zárbetétet, mert sosem tudhatjuk biztosan, hogy valóban vesztés történt és nem lopás. Szintén indokolja az új kulcs beszerzését a költözés. Mindegy, hogy új vagy használt lakásról van szó, érdemes legalább a zárbetétet kicserélni, mert csak így tudjuk garantálni, hogy senki másnak nincs a lakáshoz/házhoz kulcsa. Az albérletek esetén is érdemes erre gondolni, ha főbérlők vagyunk, akkor a régi lakó kiköltözés után cseréljük ki a zárbetétet, ha pedig albérlők vagyunk, a szerződés aláírása előtt érdemes rákérdezni, hogy történt-e zárbetétcsere.

A szakítás/válás is indokolhatja a zárbetétcserét, ha együtt éltünk párunkkal, illetve, ha volt a lakásunkhoz kulcsa. Nem feltétlen azért, mert ártó szándékkal jönne, de jobb a békesség, és nekünk is kényelmesebb, ha nincs rá lehetősége, hogy akkor jöjjön, amikor neki tetszik.

Ha a kulcs a zárba törik, esetleg beleszorul, szintén olyan eset, amikor a zárbetétcsere is bőven elegendő, de akkor is ezt szokták javasolni, ha zárnyitásra van szükség, mert ez a gyorsabb és egyszerűbb megoldás.

Esetek, amikor nem lehet megúszni a zárcserét

Vannak persze esetek, amikor a zárcsere elkerülhetetlen. A sérült, törött zárat cserélni kell, még akkor is, ha a feltörési kísérlet amúgy sikertelen volt. Akkor is zárcserében kell gondolkodnunk, ha új lakásbiztosítást kötöttünk, a zár pedig nem felel meg a szerződésben foglaltaknak.