Ablakkilincs / erkély-, teraszajtó kilincs

Ahogy van a lakásban/házban bejárati ajtó, szobaajtó, úgy vannak ablakok is, így fontos milyen ablakkilincseket választunk.

Mi alapján válasszunk ablakkilincset?

Ablakkilincset az ablakban található zárszerkezet alapján kell választani. Természetesen formában és színben többféle variáció fellelhető.

Mindig vigyünk magunkkal egy régi ablakkilincset mintának, és az alapján vásároljunk könnyedén.

muanyag-ablakkilincs

Két csoportra oszthatjuk az ablakkilincseket:

Félfordítós kilincs

Többnyire talpra szerelt, egyszárnyú ablakokon használjuk. Az ablakzár fogadja a kilincsből kijövő tüskét, ami többnyire 6×6 mm méretű. Hossza változó, de méretre vágható.

Az új ablakokon is félfordító van, de a bukó-nyíló vasalatos ablakkilincsekről bővebben külön írunk. A régi ablakokra is vannak kilincseink.

Az alábbiak közül tud ablakkilincset választani:

Üzletünkben minden ablak félfordítós kilincs beszerezhető. Hozzon mintát, vagy készítsen az ablakról fényképet, így egyszerűen és gyorsan segíthetünk!

Kettős fordító, vagy másnéven T kilincs

Ezekből is kétféle a gyakori. Az egyik a szerelt ablak T kilincs, ami olyan kétszárnyú ablakon szokott lenni, amiben a zárszerkezet a kilincs elfordításával lefele- és felfelé egy-egy pálcát tol el. Az ablak kilincstalpán található kettő furat, amelyek a csavarrögzítésre szolgálnak.

A 6×6 mm-es tengely pontosan illeszkedik a zárba, ezekből a kilincsekből széles választékot tart szaküzletünk.

A másik féle kilincsnek a talpa hosszabb, és a kilincsben nincs tengely, az lyukas, mert az ablakból kijövő tüskét fogadja a kilincs. Ez is kétszárnyú ablakokon szokott lenni. Az ablakban lévő zárszerkezet egy forgórudas zár, ami 1500 mm hosszú, de méretre vágható.

A hosszú cím oka, hogy a csavar ne ütközzön bele a zárba, így mélyebben tud fogni a rögzítő csavar. Új zár esetén 6×6 mm a kilincs belső átmérője, a régi ablakzárak viszont le vannak köszörülve, kúpos kialakításúak.

Előfordul, hogy házilag nem megoldható az ablakkilincs csere, akkor mindenképpen kérjen segítséget.

A Kulcskirályban széles ablakkilincs választékot talál

Bukó-nyíló vasalatos ablakkilincs

Az ablakok anyaga és színe, illetve a beépített vasalat fajtája alapján tud kilincset választani.

Ezek a nyílászárók lehetnek fából, műanyagból, alumíniumból, acélból.

Ezekben az ablakokban az a jó, hogy könnyedén szerelhetünk fel rá pont olyan kilincset, mint amilyet a beltéri ajtókra választottunk.

A kilinccsel tudjuk szabályozni a zár működését, ami lehet bukó állás, vagy nyitott állás, illetve zárt állás.

Bizonyos ablakkilincsek védelmet is tudnak nyújtani, akár gyermek-védelem, akár betörés ellen, biztonság terén.  A kilincsek kulccsal zárhatók, vagy egy gomb benyomásával lehet fixálni őket.

kilincs-kinalatAmennyiben bukó / nyíló ablakra keres kilincset, hozza el a mintát, vagy fényképezze le a régi kilincset!

Üzletünkben széles választékban tudunk ablakkilincset ajánlani!

  • Műanyag ablak kilincs
  • Réz ablak kilincs
  • Rozsdamentes ablakkilincs
  • Zárható ablakkilincs
  • Hoppe ablakkilincs

Üzletünket, elérhetőségünket a Főoldalon, vagy a Kapcsolat menüpontban találja meg!