Régi kilincset cserélnénk le, lakásfelújítás során. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani egy pár tanáccsal.

Sokak számára elérkezik az idő, amikor a lakását több évnyi használat után fel szeretné újítani. Új csempe a fürdőszobába, új parketta a régi, kopott helyett, vagy csak sokat változott a trend, a divat és szeretnénk vagy modernebbet, vagy éppen nosztalgikusabb stílust megteremteni.

A felújítás során, az ajtóktól (elsősorban a beltéri ajtóktól) vagy megválunk, és újakat rendelünk, vagy, ha még az ajtó stílusa tetszik is, átfestjük azokat. Új színek, így mindenképpen a kilincsekkel is kezdeni kell valamit. Természetesen az ablak sem kivétel, hiszen a „régebbi” fa ablak újrafestése során, a rajta lévő kilinccsel is érdemes valamit csinálni.

Nyílván a költségvetési keret nagyban befolyásolja a munkák menetét. Ezek a munkafolyamatok többnyire a felújítás végére maradnak, és sokszor már a legolcsóbb megoldás mellé kényszerülünk, ezért érdemes erre is egy kicsivel többet áldozni, mert a kilincsünk a következő 10-20 évben is velünk lesz, szem előtt lesz, és használni is fogjuk őket. Az ablak és ajtó felújítása során a zárszerkezeteket szereltessük ki (itt az ajtóra gondolunk elsősorban), a kilincseket vetessük le az ajtóról, a címekkel együtt. Ezeknek a nyomait a festő vagy az asztalos tökéletesen el tudja tüntetni. Így már nem kell ragaszkodnunk ahhoz, hogy pont olyan méretű címet, és kilincset találjunk, mint a régi volt, hiszen abból már semmi sem látható az ajtón.

Régi réz kilincsek esetében, lehet választani polírozást, csiszolást, és lakkozást. Ezáltal újra a régi fényében ragyoghatnak, de csak akkor javasoljuk ezt, ha a lakás stílusán nem változtattunk semmit. Itt is, a Kilincskirály weboldalon, a Maestro és a többi kilincsgyártó termékei között, több ezer kilincs közül választhat. A minimál dizájnú kilincseket megtalálja a modern kilincsek alatt. A hagyományt és elegancia jegyeit keresve, a Mandelli kilincsek között számos terméket talál. Ezeket a kilincseket könnyedén be tudja szerezni a Kulcskirály zárszaküzletben, Budapesten, a Nyugati tér mellett.

Lakáson belül ritkán szükséges kulccsal zárni az ajtót, de vannak olyan helységek, melyeket olykor zárni szeretnénk. Kellemetlen, ha éppen oda nincs kulcsunk, vagy nem igazán szép látvány egy fényes króm vagy egy Olivari kilincsrozettából kilógó, sötét, alumínium színű kulcs. Erre van egy egyszerű megoldás, a régi bevéső zár cseréje, kulcsosról, toalett zárasra.

Ebben az esetben, belülről egy, a kilincshez passzoló, forgató rozettát, vagy címet vásárolunk. (Általában komplett kilincsvásárlással együtt megoldható). Kívülről, ha valakit menteni kellene, egy lapos tárgyal, könnyedén nyithatóvá válik, így menthető, aki esetleg bent szorult.

Teljes mértékben még nem értünk a végére ennek a témának, vannak további tanácsaink is, kilincsvásárláshoz, ezeket a következő blogunkban folytatjuk!