A zárcsere egy szükséges rossz az emberek életében. Nem szeretnünk foglalkozni vele, mert költeni kell, ha minőségi zárat veszünk, akkor nem is olcsó mulatság, nem is beszélve a szakember költségéről, aki kiszedi a régit, és beszereli az újat.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem tehetünk mást, zárat kell cserélni. A halogatással akár a betörést is kockáztathatjuk, amire még akkor sem szabad legyinteni, ha történetesen van biztosításunk. De mik is azok a helyzetek, amik indokolttá teszik a zárcserét?

Kulcsvesztés:

Ha nem találjuk a kulcsunkat, akkor eleve azt feltételezzük, hogy elvesztettük, nem azt, hogy ellopták. Pedig könnyen meglehet, hogy valóban bűncselekmény történt, és ha az illető még követett is minket, akkor azt is tudni fogja, hogy melyik zárba illik az elemelt kulcs.

Ha kulccsal jut be, akkor még a biztosító sem fog fizetni egy betörés esetén, ezért mindenképp érdemes azonnal zárat cserélni, amint felfedezzük, hogy a kulcsnak lába kelt.  Természetesen előfordulhat, hogy valóban csak kulcsvesztésről van szó, ám kockáztatni ebben az esetben nem érdemes.

Akadó zár:

Ha akad a zár, akkor az első reakciónk az olajozás. Ez jó is lesz egy darabig, ám ha a probléma újra és újra visszatér, akkor sajnos nem marad más megoldás, mint a zárcsere. Ha nem cselekszünk időben, akkor akár azt is kockáztathatjuk, hogy beletörik a kulcs a zárba, ami nemcsak zárcserével vagy minimum zárbetétcserével jár, de még nagyon kellemetlen is az ajtó előtt toporogni, amíg megérkezik a szerelő.

Válás, szakítás:

A válások és szakítások többsége sosem végződik szépen. De akár barátként váltunk el egymástól, akár haraggal, senki sem örül, ha az exe csak úgy besétál a lakásába, amikor épp kedve tartja, mert másol magának egy kulcsot.

Az ilyen esetek elkerülésére célszerű minél előbb kicseréltetni a zárat, így nem áll fenn annak a veszélye, hogy a volt kedvesünk hívatlanul betoppan hozzánk.

Költözés:

Ha házat vagy lakást vásárolunk, akkor a szerződésben elméletileg bekerül, hogy az ingatlanhoz hány kulcs tartozik, és azt is kikötik, hogy ezeket az új tulajnak köteles a régi tulaj átadni. Igen ám, de sosem tudhatjuk biztosan, hogy hány kulcs tartozott a házhoz vagy a lakáshoz valójában, vagy hány rokon másolt belőle magának.

Új albérlő:

Amikor távozik az albérlőnk, az is egy ok a zárcserére, hasonlóan ahhoz, amikor költözünk. Senki sem örülne, ha a régi lakó csak úgy megjelenne.