Míg egy kültéri ajtó kilincsénél érdemes meglehetősen sok szempontot átgondolni, a biztonságot, mint fő szempontot magunk elé helyezni, addig a beltéri ajtók kilincseinél ez egy kissé háttérbe szorul.

Bent nem szükséges biztonsági zárakat alkalmazni, fókuszálhatunk a dizájnra, a formatervezésre. Van egy-két olyan szempont, amit ilyenkor érdemes figyelembe venni, hogy kényelmes és stílusos darabot tudjunk vásárolni.

A beltéri kilincseket érdemes aszerint is választani, hogy családunknak milyen igényei vannak. Például kisgyermekek mellett nem túl hasznos, ha záras kilincsekkel szereljük fel otthonunkat, rendkívül kellemetlen esetek fordulhatnak úgy elő.

Egy mosdó esetén azonban jó, ha kivételt teszünk, és olyan kilincset választunk, ami belülről zárható. Kisgyermekek mellett nem érdemes kétoldalról záródó darabot venni, a balesetek elkerülése érdekében.

Milyen tulajdonságokat nézhetünk kilincsvásárlás esetén?

Beltéri kilincsek esetén például érdemes végig tapogatni az opciókat, hogy melyik darab fekszik legjobban a tenyerünkbe. Vannak ugyanis nagyon dizájnos darabok, amelyek elsőre divatosnak tűnhetnek, de nem jó érzés rájuk fogni, vagy éppen nehézkes lenyomni őket – ez például antik kilincsek esetén gyakori jelenség tud lenni. Fontos azt is megérdeklődni, hogy mennyire minőségi az anyag, amiből készült, mennyire kopásálló például a folyamatos használat mellett.

Otthonunk stílusához is célszerű igazítani a kiválasztott darabot. Egy modern otthonnál például a szögletes formák nagyon jól tudnak mutatni. Egy természetességet kedvelő család esetén a kerekebb formák előnyösebbek, egy aranyozott darab pedig egy fa ajtóhoz is nagyon jól tud passzolni.

Az antik hatás kedvelőinek érdemes különböző helyeken, akár antikváriumokban is körbe nézni, hogy egyedi darabot találhassunk. Persze, a kényelem és a funkció itt is fontos, mindenképpen ellenőrizzük, hogy megfelelően működik-e, ha nehezebben tudjuk lenyomni, akkor mennyire tudunk ezzel együtt élni.

A kilincsek apró dolgok, de sokat tudnak számítani az otthon stílusának, hangulatának egységes kialakítása során, ezért érdemes végig gondolni, hogy a megfelelő darabokat tudjuk megvásárolni.