Ha erre a kérdésre egyszerűen akarunk válaszolni, akkor a válasz az, hogy igazából semmilyet. Erre persze fel is kapja a fejét sok, a zárjait már többször megolajozó lakástulajdonos, hogy de hát akkor miért kell zárat olajozni, ha ez igaz?

Nos, a valóság az, hogy egy jól működő zárhoz nem kell hozzá nyúlni, és egészen addig az olajozás is felesleges, amíg nem tapasztalunk valamilyen problémát. A probléma pedig, ami a zár olajozását indokolni szokta, az az, hogy a zár akadni vagy szorulni kezd, és a kulcs nem forog benne olyan könnyen, mint eddig.

Ha ilyen jelenséget tapasztalunk, akkor valóban tenni kell valamit, hiszen ha nem orvosoljuk a problémát magától nem fog megszűnni, sőt, a legrosszabb esetbe még a kulcsot is beletörhetjük a zárba. Ugyanakkor nem mindig a zár a ludas a dologban. Mielőtt előkapnánk a WD-40-et vagy elszaladnánk grafitport vásárolni, mindenképp ellenőrizzük le a kulcsokat, hogy nem deformáltak-e.

A kulcsok ugyanis nem olyan ellenállóak, mint gondoljuk, és ha sokat hánykolódik a táskánkba, vagy a zsebünkbe, akkor sérülhet. Ha sérült kulcsot találunk, akkor mindenképp cseréljük ki, és a probléma valószínűleg meg fog oldódni.

Mit ne kenjünk soha a zárba?

Ha azonban a zár még a kulcscsere után is akad, akkor bizony a zárral lesz a gond. A már említett WD-40 hatásos lehet, akárcsak a grafitpor, de létezik kifejezetten a zárak olajozására való zárolaj is, amit használhatunk az olajozáshoz.

Amit viszont minden körülmények között tilos, az a konyhai zsírok és olajok használata a zárak esetében. Sokan ugyanis, ha azt hallják, hogy olajozás, egyből az étolajra asszociálnak. Be is szaladnak a konyhába, de sajnos pont most fogyott ki az olaj. Nosza, semmi gond, irány a hűtő, a zsír az majdnem olaj, jó lesz az is.

Pedig egyáltalán nem lesz jó, sőt, nagyobb kárt okozhatunk vele, mint hasznot, legalább annyira nagy lesz a baj, mintha beletörnénk a kulcsot a zárba. Ugyanis a zsír hajlamos összegyűlni, és megdermedni a zárakban, ha belekenjük, és végül zöldes trutyi formájában távozni. Ez egyáltalán nem hangzik jól, ugye? Mert nem is az.