Nem ritka az, ha egy új kilincs megvásárlásakor csak a külsőre figyelnek oda az emberek, azonban ennél jóval több mindent kell figyelembe vennünk akkor, ha a számunkra legideálisabb kilincset szeretnénk kiválasztani.

A széles kínálatban napjainkban már számos kilincs típus közül tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet, a külső esztétikai jegyei mellett azonban fontos az is, hogy hogyan illeszkedik a zárhoz, illetve, hogy mennyire erős és masszív az adott kilincs. A piacon számos helyen találkozhatunk réz utánzatokkal, ezek általában olcsóbbak, de fontos kihangsúlyozni, hogy sokkal gyengébb, silányabb minőséggel látták meg a napvilágot, mint a minőségibb társaik.

Mikor milyen kilincsre van szükségünk?

A családi házak, és a nyaralók esetében nem kell a többi lakóhoz alkalmazkodnunk, lehetőségünk van megvásárolni egy modernebb kilincset, amelyek nem csak esztétikailag adnak hozzá a ház kinézetéhez hanem erősek és masszívak is.

Ha a minimalista stílust kedveljük, akkor ebben az esetben a házunkhoz leginkább a letisztult alumínium kilincs fog passzolni, ha azonban egy fa házikóról beszélünk, a legjobb ha egy különleges hatással rendelkező, kovácsoltvas kilincs mellett tesszük le a voksunkat.

Ezzel szemben panellakás esetében általában a klasszikus fajták mellett szoktak dönteni az itt élők, mely különféle formatervezés, és díszítés nélkül, szerény, és egyszerű külsőt kölcsönöz a bejárati ajtónknak. A mindennapok során ezekkel az egyszerűbb kinézetű kilinccsel találhatjuk szembe magunkat a leggyakrabban, ezeket pedig négy színbe tudjuk csoportosítani: sárga, barna, alumínium, sötét sárga.

Ezek az egyszerűbb kilincsek tökéletesen megfelelnek a panellakások ajtaira.

Más a helyzet abban az esetben is, ha egy szállodát, hotelt, apartmant, vagy egyéb, magas forgalmat bonyolító létesítményt üzemeltetünk. Egy nagyobb hotel bejárati ajtaját naponta akár több száz ember is használhatja, éppen emiatt fontos, hogy az ide vásárolt kilincsek erősek, és masszívak legyenek. Legyenek könnyen foghatóak, bírják a terhelést, hogy lehetőleg ne menjenek túlságosan hamar tönkre használat során. A legjobbak ebben az esetben az FSB kilincsek, melyek német minimalizmussal rendelkezve megfelelő minőséget tudnak biztosítani számunkra.