Amikor zárcserére kerül a sor, sokan még mindig a költséghatékony megoldásokra törekszenek, mondván, az olcsó zár is jó lesz.

Nálunk nincs nagy érték, úgysem tör be hozzájuk senki. Aztán amikor megtörténik a baj, még azzal is szembesülniük kell, hogy a biztosító se fizet, mert nem felel meg az olcsó zár a kártérítéshez. Ilyenkor persze már bánjuk, hogy miért nem vettünk egy kicsivel drágább, jobb zárat, de érdemes elsőre okosnak lenni, és nem az ára alapján választani meg a bejárati ajtónk zárját.

Az olcsó zárak ugyanis nem véletlenül olcsók. Most persze nem az akciós áron kapható, minőségi zárakról van szó, hanem a silány, kínai zárakról, melyeket a betörők pár másodperc alatt feltörnek. Ezek a zárak egyrészt könnyen nyílnak, másrészt a lakásbiztosításhoz sem fogadja el őket a biztosító, így mindenképp érdemes megfontolni, hogy egy drágább, de jobb minőségű zárat válasszunk az ajtóra. Az olcsó zárakban egyedül az áruk a vonzó, viszont, ha betörnek hozzánk, és minden ingóságunkat elviszik, akkor egyáltalán nem éri meg a spórolás.

Mit tud egy jó minőségű, de drágább zár?

Egy minőségi zár esetében nemcsak a márkanevet vesszük meg, hanem a biztonságunkat is. A minőségi zárak ugyanis sokkal masszívabb anyagból készülnek, mint olcsó társaik, emellett azonban sokszor betörésvédelemmel is ellátják őket, így jóval biztonságosabbak. Persze közel sincs arról szó, hogy ezeket a zárakat ne lehetne előbb-utóbb feltörni. Aki ezt állítja, az valótlant mond, ugyanakkor sokkal kisebb az esélye a betörésnek, ha minőségi zár van a bejárati ajtón, mintha olcsó zár lenne rajta.

A minőségi zár ugyanis komoly elrettentő erővel bír a betörők számára, ugyanis ezeket a fajtákat nehezebb feltörni, több idővel és zajjal járnak, ez pedig növeli annak az esélyét, hogy lebuknak. Ezt egyik betörő sem kockáztatja szívesen. Persze, ha valaki be akar hozzánk jutni, akkor be is fog, bármilyen drága a zár, de a legtöbb esetben a minőségi zár jó megoldás a betörések megelőzésére, így érdemes inkább ezeket választani.