Kínai bejárati ajtókilincs

A kínai ajtók elterjedésének rövid története

Valamikor a 2000-es évek közepe, vége felé, a biztonsági ajtógyártás is, mint annyi minden, kezdett a megfizethetetlen kategóriába tartozni. Tulajdonképpen a kínai, olcsó bejárati ajtóknak a létjogosultságát a fizetőképes kereslet generálta. Kínai világítós kilinccsel a legtöbbször panelházakban találkozunk, de becslésünk szerint, már több millió darabra tehető ezeknek az ajtóknak a száma. Tulajdonképpen sokan már nem akartak költeni a régi ajtójukra, inkább kerestek egy esztétikus, jól kinéző ajtót, ami annyiba került, mint a régi ajtót felújítani.

Amit tudni kell a kínai kilincsről

Azt érdemes tudni róla, hogy hazánkban több típusa is forgalomban van. Amiről most szót ejtünk, az a legelterjedtebb kilincs. Mivel formája és mérete egyedi, így itthon, hazai gyártótól kapható, jó minőségű ilyen „kínai” kilincs még nem létezik. A megjelenése megnyerő, minőséginek tűnő, többnyire fémszínű, olykor van benne egy fekete dekorcsík. Az alapanyaga valószínűleg tartalmaz rozsdamentes acélt is, de inkább egy vékony lemez legtöbbször.

A kínai ajtókilincs mérete

A teljes kilincs címmel együtt kb. 28 cm magas és kb. 6,3 cm széles. A kilincs és a zár közötti távolság kb. 6,8 cm. Ám ezek a méretek 1-2 mm eltéréssel mindegyik kínai ajtókilincsre igazak. Az eltérés abból adódhat, hogy több kínai gyártó is gyártja ezeket a kilincseket, pajzsokat, de mivel egységes szabvány nem vonatkozik rájuk, így pár milliméter eltérés előfordul.

Lemez- vagy erősített kínai ajtókilincs?

Sok ajtóforgalmazó, csak egy vékony lemezborítású kilincset ad az ajtóhoz, ez rendkívül silány minőség, és gyakran letörik a kilincs. Igen, nagyon gyakran eltörik a kínai biztonsági ajtókilincs. Ez attól is lehet, mert ha az ajtó szorul, a nyitáshoz nagyobb erőre van szükség, amikor a kilincset lenyomjuk, ezáltal pedig a kilincs a tövében eltörik, letörik. Kilincstörés után érdemesebb az erősített változatott beszerezni, hogy ne kelljen félévente/negyedévente kilincsgarnitúrát vásárolni.

Lehet-e a kínai kilincsgarnitúrát cserélni?

Üzletünkben, a Kulcskirály-ban lehet vásárolni a kínai biztonsági ajtókilincset, a legjobb áron, Budapesten! A létező legjobb minőségű HiSec és egyéb kínai ajtókilincset kapni nálunk.

Minden esetben a kilincsekre vállalunk 12 hónap garanciát, rendeltetésszerű használat mellett. A nálunk kapható kilincsekben rugós szerkezet található, amely növeli a kínai bejárati ajtó kilincs élettartamát, mivel leveszi a teher egy részét a zárszerkezetről. A külső oldalon, megerősített acélborítás található, miáltal a kilincs nem fog újra eltörni/letörni! Az általunk forgalmazott kilincsek a legbiztonságosabbak és legjobb minőségűek a magyar piacon kapható kínai kilincsek közül!

Nekem világított a régi kilincsem, ez is olyan?

Igen. A HiSec kilincsekben elhelyezett kis led lámpa olyankor hasznos, mikor a lépcsőházban sötét van, és a kulcsot a zárba kellene helyezni. A kilincsbe rejtett gomb megnyomásával, egy kis lámpa ilyenkor megvilágítja a kulcslyukat.

Mit tartalmaz az új kínai kilincs doboza?

A kilincset párban értékesítjük, ez azt jelenti, hogy a külső és belső felét együtt tudja megvásárolni. Itt van egy fontos momentum. Mivel minden általunk eladott kínai kilincspár erősített, és csak a külső fele erősített értelemszerűen, így a nyitás irány nagyon fontos. Ez azt jelenti, hogy az adott ajtó, amire a kilincset szereljük, balos vagy jobbos. Ennek meghatározására van egy egyszerű módszer.

Minden normális bejárati ajtó befele nyílik, ezért csak azt kell megjegyezni, hogy ha belül állok a lakásban, akkor előttem a kínai ajtó zsanérja (amin fordul az ajtó, azaz a forgáspont) a jobb- vagy a baloldalon van-e. Ha baloldalon, akkor balos az ajtó, ha jobboldalon, akkor jobbos.

Tehát a doboz tartalmazza a kilincset, tartalmazza a rögzítéséhez szükséges csavarokat és az összekötő kilincstengelyt. Amit nem tartalmaz, az a zárbetétet védő rozetta. Minden kínai ajtókilincs úgy lett kialakítva, hogy a zárbetét körül egy forgógyűrűs rozetta van felcsavarozva. Ez a rozettapár akkor válik elérhetővé, ha belülről a kilincset lecsavarozzuk. Két kis vékony csavar megy keresztül a zárszerkezeten, és fogja össze a külső és belső felét a zárvédő rozettának.

Külön a rozetta is megvásárolható, mert a szerelés közben előfordulhat, hogy a régi kilincs és az új rozetta között van 2-3 mm különbség. Erről már írtunk korábban, ez a többféle gyártó, és nem szabványosítás miatt van.

Felhasználható-e a régi rozetta? Az esetek többségében igen, de előfordul, hogy célszerszámra van szükség, a különbség kijavítására.

Sem a kilincskiraly.hu weboldal, sem a Kulcskirály zárszaküzlet nem vállal felelősséget az otthoni szerelésből adódó károkért! Előfordulhat, hogy zárszerelő segítségét kell kérni, vagy komolyabban fel kell szerszámoznunk magunkat a “sima” kínai kilincs cseréhez”.

A kínai kilincs speciális funkciója

Erről csak egy pár sort írnánk. Gyakran amikor az ember hazaérkezik, nem zárja be kulccsal az ajtót, csak egy mozdulattal ráfordítja a zár alatti kallantyút, mint ahogy régen a felső tekerőgombos zárat használtuk a fa ajtón. Erre kínál egy jó megoldást a HiSec biztonsági pajzs és kilincs. A zárbetét alatt található belülről egy ráfordító gomb, általában fényes króm színű. Ennek a gombnak a segítségével az ajtót be lehet egy kis retesz segítségével zárni. Hátránya, hogy ha még várjuk haza valamelyik családtagot, őt kizártuk, mert ez kívülről nem nyitható.

Fix gombbal kapható-e a kínai biztonsági ajtókilincs?

Igen. Budapesten egyedülállóan a Kulcskirály zárszaküzlet tart raktáron fix ajtógombos kínai kilincsgarnitúrát.  A forgatható gomb nem megoldható, de értelme sincs. Arra ott van a hagyományos kilincs.

Más, nem szokványos kínai biztonsági pajzsok

Sok esetben a kínai ajtó nem egyzáras, hanem kétzáras kivitelben kapható. Van a normál kilincses zárszerkezet, és felette egy második zárbetét, egy kör pajzsban, amiben szintén forgógyűrűs zárbetét védő van. Ez viszonylag ritkábban kell, de ha szükséges a cseréje, vagy megrongálódott, budapesti zárszaküzletünkben ez is jó áron megvásárolható. Szintén párban étékesítjük, tehát a külső- és belső résszel együtt.

A fentieken kívül, sok további lényeges információ a kínai ajtóról és kilincsről, illetve a benne lévő zárbetétről, zárszerkezetről,  ezen a weboldalon található: http://kinaibiztonsagiajtok.hu/

Amennyiben a kínai biztonsági ajtaján kilincset szeretne cserélni, a Kulcskirályban jó helyen jár!