Az ajtókilincsek ismerete talán elsőre nem tűnik különösen fontosnak. Azonban igenis az lehet, ha arról van szó, hogy szeretnénk megjavítani a kilincsünket. Ilyenkor jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi magunk milyen kilinccsel vagy ajtógombbal is rendelkezünk, hiszen a telepítés és a javítási eljárás nem mindig azonos az egyes típusoknál. Azzal ugyanis, hogy tudjuk, hogy milyen típusról beszélünk, azt is könnyebben meghatározhatjuk, hogy milyen eljárás oldja meg a problémáinkat. Persze még ekkor is szükségünk lesz a megfelelő utánajárásra és felszerelésre, azonban első lépésként mindenképpen meg kell határozzuk a kilincsünk vagy ajtógombunk típusát.

Hétköznapi kilincstípusok

Tehát az mindenképpen megállapítható, hogy a javítás előtt tudnunk kell, hogy milyen kilinccsel is van dolgunk. Ezáltal sokkal érthetőbbé válik a mechanizmus működése. Ha nem értjük a megjavítandó kilincs működésének alapjait, akkor azt kockáztatjuk, hogy javítás közben kárt teszünk benne, ahogy akár magában az ajtóban is.

Kulcsos ajtókilincs

Kulcsos ajtókilincseket leggyakrabban a kültéri bejárati ajtókon találhatunk. Ha az ajtónk kifelé vezet, akkor nagy rá az esély, hogy van rajta egy kulcsos cilinder is, hogy még nagyobb biztonságot adjon az épületnek. Ha a kilincsen vagy ajtógombon van kulcslyuk is, akkor bizony egy kulcsos ajtókilincsről beszélhetünk. Itt amellett, hogy a kilincs a reteszcsavart is irányítja, és ezzel problémák lehetnek, ha meghibásodik, gondok lehetnek a zárcilinderrel is. Ugyanis ebben az esetben az is a kilincshez tartozik.

Magánéletet biztosító ajtókilincs

Van olyan, hogy egy ajtókilincsnek csak annyi a célja, hogy biztosítsa a magánéletet. Ezeknek nem céljuk a biztonság biztosítása, szóval nincs rajtuk kulcslyuk. Az ilyen típusú kilincseket és zárakat beltéri ajtók esetében alkalmazzák. Megeshet persze, hogy az ajtó beltéri oldalán mégis van egy retesz vagy gomb, amellyel belülről bezárható az ajtó a teljes privát szféra elérése érdekében. Ezek az ajtók esetében nem valószínű, hogy aggódnunk kellene a zár mechanizmusának a tönkremenetele miatt.

Egyszerű elfordítható kilincs

Az ilyen fajta ajtókilincseknek és zárszerkezeteknek nem céljuk biztosítani sem a magánéletet, sem a biztonságot. Kizárólag azért léteznek, hogy a segítségükkel nyitni és csukni lehessen az ajtót, és bejárást biztosítson a különféle helyiségekbe. Ezeket a kilincseket általában nem csavarokkal kell felhelyezni az ajtókra, ugyanis a legtöbbször a kilincs és az azt körülvevő lemez is csavarmenetes. Ez biztosítja, hogy az ajtókilincset biztonságosan rögzíthessük anélkül, hogy csavarokra lenne szükségünk. A legtöbb esetben ezeket a kilincseket meg kell szorítani, de a legextrémebb esetekben, maga az ajtó is karbantartást igényelhet.

Külső rögzítőelemes ajtókilincs

Amikor a csavarok vagy egyéb rögzítőelemek láthatók kívülről is az ajtón, akkor viszonylag könnyű dolgunk lesz a kilincs javításával. Az ilyen típusú kilincseket egyszerűen leszerelhetjük egy csavarhúzó segítségével, és így szinte bármilyen probléma megoldható. A legtöbbször tehát ezek a rögzítők észrevehetőek, hiszen a csavarok könnyedén láthatóak a kilincset körülvevő lemezen. Azonban előfordulhat, hogy úgy tűnik, rejtett csavarokról van szó, hiszen nem látjuk őket. Ez azért van, mert ilyenkor a csavar az ajtógombon vagy kilincsen van.

Rejtett rögzítőelemes ajtókilincs

Aki rejtett csavarokkal ellátott ajtókilincset szeretne megszerelni, arra kényszerül, hogy eltávolítsa a szerkezet egy részét ahhoz, hogy teljes hozzáférést szerezzen a kilincshez. A legtöbbször ezeknek a záraknak van egy rózsaszín lemezük a belső fogantyújukon, amelyet egy csavarkulcs és/vagy rugós biztosít.

Mindenképpen érdemes tehát megismerkednünk a saját kilincseinkkel, hogy pontosan tudjuk mivel is van dolgunk, ha esetleg szerelésre lenne szükségünk. Így jobban fel tudunk majd készülni, és hatékonyabb lesz a munkavégzésünk.