A kilincs kiválasztása nem szokott igazán sarkalatos kérdés lenni. Legtöbben magára a zárra fordítanak több figyelmet, de hogy milyen kilincs tartozik hozzá, már nem annyira érdekes számikra.

Nyitja az ajtót, jó lesz. Pedig érdemes elgondolkodni ezen is. Számos olyan lakótelepi lakás van, ahol nem hagyományos a kilincs, hanem gombos. A gombos kilincs leginkább abból a szempontból zavarhat valakit, hogy az ajtó így kívülről csak kulccsal lesz nyitható, legalábbis sokan így gondolják, pedig ez nem feltétlen van így.

A gombos kilincs is elfordítható, nem csak áll önmagában, tehát ettől nem kell igazán tartani. Hogy melyik kilincs a jobb megoldás, arról megoszlanak a vélemények. Érdemes figyelembe venni, hogy kik is élnek velünk egy háztartásba. Ha például idősek vagy gyerekek, akkor az ő biztonságukat is érdemes szem előtt tartani. Van egy amolyan városi legenda, hogy a gombos kilincs esetén megeshet, hogy az ajtó becsukódik mögöttünk, de kívülről nem fogjuk tudni kinyitni, csak kulcs segítségével. Ez szörnyen hangozhat, különösen akkora, ha például csak a szeméttel szaladtunk ki, a kicsi gyermekünk pedig az lakásban maradt. De vajon igaz is?

Valóban igaz, hogy a gombos kilincses zárral ki tudjuk zárni magunkat a lakásból?

Ez egyébként nem teljesen fikció, valóban vannak olyan zárak, illetve kilincsek, melyek csak kulccsal működnek, és ha becsukódik az ajtó, akkor azt nem fogjuk tudni kulcs nélkül kinyitni. Ez főleg gombos kilincsek esetén fordulhat el. Az ilyen vészhelyzetekre egyébként a bankkártya a jó megoldás, amit a filmekben is látunk, ugyanis egy műanyag darabbal, vagy egy bankkártya segítségével kinyitható az így bezáródó ajtó. Ugyanakkor az ilyen balesetek nagyon ritkák, ugyanis a legtöbb kilincs manapság már elfordul, ha az ajtó alapvetően nincs zárva, így ki fogjuk tudni nyitni kulcs nélkül is.

A kilincs kiválasztásánál leginkább az legyen szempont, hogy ha gombos kilincset is választunk, kívülről nyitható legyen kulcs nélkül is. Más szempontból azonban dönthet az ízlésünk, hogy melyik tetszik nekünk jobban.