Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy az apróbb ház körüli teendőket magunk is mind képesek vagyunk ellátni. Hiszen apáink és nagyapáink is rendszeresen maguk barkácsoltak otthon, egyedül szerelték a zárakat is, nem kellett hozzá segítség.

Aki amúgy is meg van áldva ilyen vénával, az még nehezebben fogadja el, hogy van olyan terület, ahol érdemes szakértő segítségére bíznunk magunkat.

Azonban ilyen esetekben ne felejtsük el, hogy a technika rohamos fejlődésének hála, ma már jóval bonyolultabb zárrendszerek vannak, mint akár csak pár évvel ezelőtt. Gondoljunk csak bele, hogy ma már hazánkban is egyre népszerűbb az okos otthon, melynek alapja, hogy telefonunk segítségével irányíthatjuk a ház bizonyos részeit, köztük többek között az ajtajainkat is.

Egy bonyolult zárrendszer mechanikai részeibe semmiképpen nem ajánlott bele nyúlni a laikusok számára. A ma használatos biztonsági zárak működése már koránt sem olyan egyszerű, hogy megérné házilag bele piszkálni, hiszen nagy valószínűséggel többet ártanánk, mint használnánk vele.

De akkor milyen esetben nyúlhatunk hozzá magunk is a zárhoz?

Jobb, ha profi szakemberre bízzuk zárjainkat, ezzel tudjuk a lehető legjobbat tenni az ügy érdekében. Ha a zár elromlott, nem nyílik, nem lehet bezárni, esetleg bele törött valami, akkor nem érdemes saját magunknak neki állni és megszerelni. Ezek a zárak már bonyolult szerkezettel rendelkeznek és bizony, ha tönkre mennek, nagy az esély a cserére is.

Viszont érdemes folyamatosan karban tartani őket, ezzel nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy zárjaink sokáig megőrizzék állapotukat. Amennyiben a zár akadozna, érdemes grafitporral vagy WD-40 segítségével kezelni, egy alapos tisztítás amúgy is jól jön a zárak számára.

Azonban, ha ez sem hat és továbbra is akad a zár, ebben az esetben sem érdemes tovább feszegetni, nehogy probléma adódjon a zárral, tönkre menjen, használhatatlanná váljon. A legjobb opció, ha kikérjük egy szakember véleményét, aki ezt követően segíteni tud nekünk.