Biztos mindenkivel megesett már, hogy próbált bejutni az otthonába egy fárasztó nap után, de a kulcs akadt, nem forgott el, a zár pedig nem nyílt ki. A szerencsések persze a végén sikerrel járnak, mert a zár végül, egy kis feszegetés után kinyílik, vagy rájönnek, hogy rossz kulcsot dugtak a zárba, amit gyorsan kicserélnek a megfelelőre. Ám vannak, akik közel sem ilyen szerencsések, és vagy a zárba szorul a kulcs, vagy akár bele is törik. Ilyenkor jön a pánik, hogy most mi legyen? Vannak, akik megpróbálják maguk megoldani a problémát, de ez sajnos csak ritkán működik.

Mielőtt rátérnénk a megoldást, érdemes szót ejteni arról, hogy ilyen helyzet mi az, amit nem szabad tenni. Bár csábítónak tűnhet, hogy végre van egy helyzet, amikor ki lehet próbálni a rendőrfilmek ikonikus jeleneteit, mégpedig az ajtó berúgását, esetleg vállal bedöntését, de ezt mindenképp kerüljük el. Az ilyen megoldás meglehetősen balesetveszélyes, sérülés lehet a vége, és akkor sem járunk jó, ha sikeres a mutatvány, vagyis az ajtó kinyílik. Mert bizony ha így nyílik az ajtó, akkor az azt jelenti, hogy nemcsak a zár, de az ajtó is megsérül. A zárcserén túl még a törött ajtót is ki kell cseréltetni, ami bizony nem lesz olcsó mulatság.

A zár piszkálása sem a legjobb ötlet, mert nagyobb kárt csinálhatunk, mint ami már elve van. A szerelő ugyanis egy beszorult kulcsot lehet, hogy el tud távolítani a zár megsértése nélkül.

Mit tehetünk ilyen helyzetekben?

Ha nem tudunk bejutni a lakásunkba, mert elveszett a kulcs (nincs lehetőség pótkulcsot szerezni), esetleg beszorult vagy beletörött a zárba, akkor az egyetlen járható út az, ha kihívjuk a zárszerelőt. A szerelő ugyanis egyrészt ért a zárnyitáshoz, vagyis be tud minket engedni a pótkulcsért, de a zárba törött/szorult kulcs kiszedését is meg tudja tenni. Gyorsabb mórszer persze a zárbetétcsere, amit ilyenkor egyébként javasolni is szoktak. Ha a lehető legkisebb költséggel szeretnénk megúszni egy ilyen kalandot, akkor a szerelő lesz a legjobb megoldás.